1/27/2018

1/27/2018

Makaron spaghetti z bazyliowym pesto




Dziś kolejny przepis z serii: maksymalnie prosto, szybko i smacznie :-) 


Składniki:

Pesto:
  • 1 doniczka bazylii
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/4 szklanki orzeszków pinii lub pestek słonecznika
  • około 1/3 szklanki  oliwy ekstra vergine
  • tarty parmezan wg uznania
  • sok z limonki wg uznania
  • sól, pieprz
Dodatkowo:
  • 250-300 g makaronu spaghetti
  • opcjonalnie zielona fasolka szparagowa

Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto wsypujemy do kielicha blendera i blendujemy na jednolitą masę.
Makron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Dodajemy do niego pesto, mieszamy (opcjonalnie dodajemy ugotowaną zieloną fasolkę szparagową). Wierzch posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.




4 komentarze: