Dziś kolejny przepis z serii: maksymalnie prosto, szybko i smacznie :-)
Składniki:
Pesto:
- 1 doniczka bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki orzeszków pinii lub pestek słonecznika
- około 1/3 szklanki oliwy ekstra vergine
- tarty parmezan wg uznania
- sok z limonki wg uznania
- sól, pieprz
- 250-300 g makaronu spaghetti
- opcjonalnie zielona fasolka szparagowa
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pesto wsypujemy do kielicha blendera i blendujemy na jednolitą masę.
Makron gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy. Dodajemy do niego pesto, mieszamy (opcjonalnie dodajemy ugotowaną zieloną fasolkę szparagową). Wierzch posypujemy tartym parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.
Świetny przepis. Szybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, uwielbiam domowe pesto z makaronem ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję! :-)
Usuń