Makaron to chyba
najbardziej wdzięczny sposób na obiad. Przygotowuje się go w kilka chwil, jest
bardzo prosty i niewymagający, a do tego zawsze smakuje wyśmienicie. Wystarczy
kilka ulubionych dodatków i w kilka minut mamy rewelacyjny obiad.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 300 g makarony spaghetti (można użyć np. bezglutenowego kukurydzianego)
- około 200 g piersi z kurczaka
- około 200 g świeżego szpinaku
- około 100 g sera feta
- około 10-15 sztuk pomidorków koktajlowych lub papryczkowych (żółtych i czerwonych)
- 1 papryczka chilli (można usunąć z niej ziarenka)
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wsypujemy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Kurczaka
kroimy w kostkę, wsypujemy na patelnię z cebulą. Podsmażamy około 5-7 minut, co
chwilę mieszając. Następnie na patelnię dodajemy posiekaną papryczkę chilli,
przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz szpinak. Podsmażamy około 5 minut,
aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodajemy przekrojone na połówki
pomidorki i podsmażamy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia,
dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy.
Między czasie makaron
gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go i przekładamy na
patelnię z dodatkami, wszystko mieszamy, wykładamy na talerze. Przed podaniem
możemy posypać makaron tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz