9/11/2017

9/11/2017

Makaron spaghetti ze szpinakiem, pomidorkami i serem feta





Makaron to chyba najbardziej wdzięczny sposób na obiad. Przygotowuje się go w kilka chwil, jest bardzo prosty i niewymagający, a do tego zawsze smakuje wyśmienicie. Wystarczy kilka ulubionych dodatków i w kilka minut mamy rewelacyjny obiad.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 300 g makarony spaghetti (można użyć np. bezglutenowego kukurydzianego)
  • około 200 g piersi z kurczaka
  • około 200 g świeżego szpinaku
  • około 100 g sera feta
  • około 10-15 sztuk pomidorków koktajlowych lub papryczkowych (żółtych i czerwonych)
  • 1 papryczka chilli (można usunąć z niej ziarenka)
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy


Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wsypujemy posiekaną cebulę i podsmażamy, aż cebula się zeszkli. Kurczaka kroimy w kostkę, wsypujemy na patelnię z cebulą. Podsmażamy około 5-7 minut, co chwilę mieszając. Następnie na patelnię dodajemy posiekaną papryczkę chilli, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz szpinak. Podsmażamy około 5 minut, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Na koniec dodajemy przekrojone na połówki pomidorki i podsmażamy jeszcze około 3 minuty. Zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, mieszamy.
Między czasie makaron gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go i przekładamy na patelnię z dodatkami, wszystko mieszamy, wykładamy na talerze. Przed podaniem możemy posypać makaron tartym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz