Składniki:
- 300 g bobu
- 1 brokuł
- włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, seler, por)
- 3 listki laurowe
- 3-4 ziarnka ziela angielskiego
- papryczka chilli
- sól
- kwaśna śmietana lub jogurt
Wykonanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez
około 10 minut (powinien być miękki). Następnie odcedzamy go, chłodzimy zimną
wodą (aby zachował intensywnie zielony kolor). Następnie bób pozbawiamy
wierzchniej skórki.
Do garnka wlewamy około 2 litry wody. Dodajemy włoszczyznę, papryczkę chilii (przekrojoną
na pół), liski laurowe i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy bulion przez około
30 minut. Z bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa. Dodajemy umyty i podzielony na
różyczki brokuł. Gotujemy do miękkości (ale niezbyt długo, aby nie stracił swej
zielonej barwy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany bób i całość miksujemy blenderem na jednolity
krem. Podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną na wierzchu oraz z ulubionym
pieczywem.
O mniam, pyszności. I ten kolor, coś wspaniałego! :)
OdpowiedzUsuńKolor rzeczywiście jest intrygujący ;-)
UsuńUwielbiam takie świeże zupy, rewelacja! :)
OdpowiedzUsuńNa tę porę roku - najlepsze :-)
Usuńmmmmm poproszę o miseczkę takiej zielonej pyszności!
OdpowiedzUsuńChętnie się podzielimy :-)
Usuń