7/11/2017

7/11/2017

Zupa krem z bobu i brokułu






 Składniki:

  • 300 g bobu
  • 1 brokuł
  • włoszczyzna (4 marchewki, 2 pietruszki, seler, por)
  • 3 listki laurowe
  • 3-4 ziarnka ziela angielskiego
  • papryczka chilli
  • sól
  • kwaśna śmietana lub jogurt


Wykonanie:
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut (powinien być miękki). Następnie odcedzamy go, chłodzimy zimną wodą (aby zachował intensywnie zielony kolor). Następnie bób pozbawiamy wierzchniej skórki.
Do garnka wlewamy około 2 litry wody.  Dodajemy włoszczyznę, papryczkę chilii (przekrojoną na pół), liski laurowe i ziele angielskie oraz sól. Gotujemy bulion przez około 30 minut. Z bulionu wyjmujemy wszystkie warzywa. Dodajemy umyty i podzielony na różyczki brokuł. Gotujemy do miękkości (ale niezbyt długo, aby nie stracił swej zielonej barwy). Zdejmujemy z ognia, dodajemy ugotowany bób  i całość miksujemy blenderem na jednolity krem. Podajemy z jogurtem lub kwaśną śmietaną na wierzchu oraz z ulubionym pieczywem.

6 komentarzy: