Na straganach pojawiły się kurki, więc i w naszej
kuchni zrobiło się "kurkowo". Dziś mamy dla Was pomysł na szybkie,
niebanalne danie z kurkami w roli głównej - quessadillas naleśnikowe z dodatkiem
szpinaku.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- około 1 szklanka mleka
- około 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
- około 200 g świeżego szpinaku
- około 200 g kurek
- 3 ząbki czosnhku
- połówka papryczki chilli
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub 2 gałązki świeżego
- 1/3 szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka harrisy
- sól
- olej
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajko, paprykę w proszku, szczyptę soli, a
następnie stopniowo mleko i wodę, mieszamy. Odstawiamy na około 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy
bardzo drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chilli, podsmażamy około 1
minutę. Następnie dodajemy na patelnię szpinak i kurki, doprawiamy solą,
dodajemy także rozmaryn, całość podsmażamy jeszcze przez około 4 minuty.
Na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju,
wylewamy połowę ciasta naleśnikowego i smażymy placek z dwóch stron. Wykładamy
go na talerz, wykładamy na niego farsz kurkowo-szpinakowy. Smażymy drugi
naleśnik i przykrywamy nim farsz. Kroimy quessadillas jak pizzę, na
"trójkąty". Na wierzch wykładamy kleksy jogurtu naturalnego, na
nie po trosze harrisę.
Wskazówka: do środka farszu można dodać także tarty ser
żółty (około 80 g).
Głód się wzmaga od samego patrzenia:)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcamy do zrobienia ;-)
UsuńWskazówka może dodać bardzo fajnego smaku - Polacy lubią żółty ser, szczególnie ten roztopiony. ;) Bardzo ciekawy blog - na pewno wiele osób czerpie z niego inspiracje. My również! Kuchnia to nasze życie!
OdpowiedzUsuńBardzo nam miło, dziękujemy za tak pozytywny komentarz - pozdrawiamy! :-)
UsuńSuper blog, az ślinka cieknie jak sie patrzy na zdjęcie! Z pewnością będę korzystać z przepisów 😊
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję i zachęcam do wspólnego gotowania ;-)
Usuń