Sezon na truskawki niestety powoli chyli się ku końcowi dlatego
korzystamy z ostatnich świeżych owoców. Mamy zamrożone zapasy, tak aby móc
cieszyć się ich smakiem także zimą. Jeśli Wy jeszcze nie zamroziliście kilku
porcji, koniecznie to zróbcie - jeszcze jest okazja! A zimą na pewno podrzucimy
Wam jakieś pomysły na ich wykorzystanie ;-)
Składniki (na dwie porcje):
- 1/3 szklanki nasion chia
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 500 g truskawek
- opcjonalnie miód
Wykonanie:
Kilka truskawek odkładamy, pozostałe wkładamy do wysokiego
pojemnika, dodajemy jogurt i wszystko miksujemy blenderem (można dodać trochę
miodu).
Wsypujemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na
około 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie przekładamy pudding do dwóch szklaneczek, na
wierzchu układamy pokrojone (odłożone wcześniej) truskawki.
Do tej pory robiłam tylko klasyczny pudding, ale tego też muszę wypróbować bo wygląda obłędnie :) Akurat mam spory zapas nasion chia, które kupiłam w sklepie Swojska Piwniczka, także jutro rano sprawdzę Twój przepis.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i życzę smacznego ;-)
Usuń