7/13/2017

7/13/2017

Truskawkowy pudding chia




Sezon na truskawki niestety powoli chyli się ku końcowi dlatego korzystamy z ostatnich świeżych owoców. Mamy zamrożone zapasy, tak aby móc cieszyć się ich smakiem także zimą. Jeśli Wy jeszcze nie zamroziliście kilku porcji, koniecznie to zróbcie - jeszcze jest okazja! A zimą na pewno podrzucimy Wam jakieś pomysły na ich wykorzystanie ;-)

Składniki (na dwie porcje):

  • 1/3 szklanki nasion chia
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 500 g truskawek
  • opcjonalnie miód


Wykonanie:
Kilka truskawek odkładamy, pozostałe wkładamy do wysokiego pojemnika, dodajemy jogurt i wszystko miksujemy blenderem (można dodać trochę miodu).
Wsypujemy nasiona chia, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 4-5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Następnie przekładamy pudding do dwóch szklaneczek, na wierzchu układamy pokrojone (odłożone wcześniej) truskawki. 



2 komentarze:

  1. Do tej pory robiłam tylko klasyczny pudding, ale tego też muszę wypróbować bo wygląda obłędnie :) Akurat mam spory zapas nasion chia, które kupiłam w sklepie Swojska Piwniczka, także jutro rano sprawdzę Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń