Kwintesencja lata: tort bezowy, chrupiący na zewnątrz, lekko
ciągnący w środku, wypełniony śmietanowym kremem, pełen słodkich, soczystych
truskawek - brzmi nieziemsko? I tak też smakuje! :-)
Składniki:
- 4 białka
- 230 g drobnego cukru (ważne, aby był drobny!)
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- około 600 g truskawek
Wykonanie:
Białka ubijamy, gdy uzyskają konsystencję piany stopniowo
dodajemy do nich po trosze cukier i cały czas miksujemy. Postępujemy tak do
wykorzystania całego cukru. Powinna nam wyjść gładka., lśniąca, dość gęsta
masa.
Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy trzy
okręgi tej samej wielkości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120C i zapiekamy 30
minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy blaty jeszcze przez
około 3,5 godziny.
Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder,
mieszamy.
Bezowe blaty przekładamy kremem śmietanowym oraz truskawkami.
Uwaga: tort przekładamy
kremem możliwie najpóźniej przed podaniem, nie powinien on zostać na
noc, ponieważ po dłuższym czasie styczności bezy z kremem namięknie ona i nie
będzie już smaczna.
Wyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńA ja sobie właśnie dziś myślałam o tym, że dawno nie jadłam bezy :D
OdpowiedzUsuńHaha, to musi być znak z niebios :-D
Usuńobłedne ciacho <3 mam usta pełne śliny :)
OdpowiedzUsuńHaha, miło nam, że wzbudza tyle emocji ;-)
Usuń