7/14/2017

7/14/2017

Tort bezowy z truskawkami




Kwintesencja lata: tort bezowy, chrupiący na zewnątrz, lekko ciągnący w środku, wypełniony śmietanowym kremem, pełen słodkich, soczystych truskawek - brzmi nieziemsko? I tak też smakuje! :-)

Składniki:

  • 4 białka
  • 230 g drobnego cukru (ważne, aby był drobny!)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • około 600 g truskawek


Wykonanie:
Białka ubijamy, gdy uzyskają konsystencję piany stopniowo dodajemy do nich po trosze cukier i cały czas miksujemy. Postępujemy tak do wykorzystania całego cukru. Powinna nam wyjść gładka., lśniąca, dość gęsta masa.
Na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy trzy okręgi tej samej wielkości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120C i zapiekamy 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 100C i pieczemy blaty jeszcze przez około 3,5 godziny.

Kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cukier puder, mieszamy.
Bezowe blaty przekładamy kremem śmietanowym oraz truskawkami.
Uwaga: tort przekładamy  kremem możliwie najpóźniej przed podaniem, nie powinien on zostać na noc, ponieważ po dłuższym czasie styczności bezy z kremem namięknie ona i nie będzie już smaczna.



6 komentarzy: