Szybkie, proste i do tego pyszne grzanki - sprawdzą
się idealnie na śniadanie, ale nie tylko... Jeśli nie macie szparagów, możecie
zastąpić je np. brokułem, grillowaną cukinią, a nawet bobem (w końcu trwa na
niego sezon). Kombinujcie :-)
Składniki:
- 3 kromki ulubionego pieczywa
- 2 łyżki kremowego serka
- kilka gałązek szczypiorku
- około 8 sztuk szparagów
- 2 jajka
- łyżka masła
- sól, pieprz
Wykonanie:
Suchą patelnię rozgrzewamy, układamy na niej
pieczywo i podgrzewamy z dwóch stron do momentu aż stanie się chrupkie.
Wówczas na patelni rozpuszczamy masło, na jedną jej
połowę wbijamy jajka, na drugą wrzucamy umyte i pozbawione zdrewniałych
końcówek szparagi. Doprawiamy solą i pieprzem.
Całość smażymy około 4-5 minut. Szparagi w tym
czasie co chwilę poruszamy - przewracamy na patelni.
Szczypiorek siekamy, łączymy z serkiem, w razie
konieczności doprawiamy solą i pieprzem.
Na podgrzanym pieczywie rozprowadzamy serek.
Następnie układamy szparagi, a na wierzchu jajka. Podajemy na ciepło.
Spróbuję jutro na drugie śniadanie :) Świetne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy i życzymy smacznego ;-)
Usuń