1/04/2017

1/04/2017

Zimowa tarta jagodowo-jeżynowa




Dziś mamy dla Was przepis na tartę, która swym smakiem nieodparcie przywodzi na myśl powiew lata. To nagroda dla wszystkich tych, którzy mrożą latem owoce - zimą możemy je wyjąć z zamrażarki i cieszyć się smakiem deserów, które - jak się okazuje - wcale nie są zarezerwowane na lato. Tarta na kruchym i - za sprawą orzechów  - chrupkim spodzie to lekkie ciasto pozbawione ciężkich mas czy nadzień. Zamiast nich mamy lekki, owocowy mus, który smakiem przypomina nieco koktajl owocowy. Taki deser to idealny kompromis pomiędzy słodkim  deserem, a zdrowym posiłkiem.


Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2  szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mąki amarantusowej
  • 1/2  szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 kostka masła (200g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zimna woda - opcjonalnie
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 1 litr jogurtu (najlepiej jogurt typu greckiego, ale naturalny także się sprawdzi)
  • 2 szklanki jagód i jeżyn mrożonych (w sezonie mogą być świeże)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wody
  • 2-3 kostki czekolady deserowej
  • 3 łyżki siekanych orzechów włoskich


Wykonanie:
Z wszystkich rodzajów mąki wymieszanych z proszkiem do pieczenia, soli, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny (jeśli jest zbyt zwarte dodajemy do niego po trosze zimną wodę). 
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-30 minut aby się upiekł. Po wyjęciu z piekarnika ciasto dobrze studzimy.

Jogurt miksujemy blenderem wraz z owocami i cukrem pudrem. Gdy będzie miał jednolitą konsystencję dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut, a gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na upieczony i ostudzony spód. Rant tarty smarujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy owocowa masa stężeje możemy ja udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.


5 komentarzy: