1/02/2017

1/02/2017

Tosty francuskie z karmelizowanymi śliwkami




Witajcie w Nowym Roku! Dziś mamy dla Was propozycję na pyszne, słodkie śniadanie, które zarazem jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie w kuchni czerstwego pieczywa. Tak więc, do dzieła :-)

Składniki:

  • chałka (najlepiej lekko czerstwa)
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru brązowego 
  • 3 goździki
  • 2-3 śliwki
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego


Wykonanie:

Śliwki dzielimy na cząstki. 1 łyżkę masła rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i owoce oraz goździki. Podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje.
Jajko rozkłócamy widelcem, dodajemy mleko i cynamon. Chałkę kroimy na kromki i moczymy ją w przygotowanej masie jajecznej. Smażymy na patelni, na 1 łyżce masła, z dwóch stron na złoty kolor. Wykładamy na talerzyk. Podajemy z karmelizowanymi śliwkami oraz dodatkiem jogurtu naturalnego.


2 komentarze: