Witajcie
Drodzy!
Dziś
chcielibyśmy przedstawić Wam naszego nowego znajomego, warzywo kalerosse™.
Nie wiem, czy mieliście już okazję spotkać się z tym ciekawym kapustnym
połączeniem i wypróbować je w jakimś przepisie, my mieliśmy taką okazję po raz
pierwszy i jesteśmy mocno zaskoczeni (pozytywnie!).
Zacznijmy od tego czym jest kalerosse™.
Nowe warzywo kalerosse™
to połączenie brukselki i jarmużu, a
jego powstanie to wynik 15 lat pracy nad naturalnymi krzyżówkami roślin. Inspiracją
do stworzenia tego oryginalnego warzywa, była chęć odkrycia niezwykle
uniwersalnego, subtelnego w smaku, prostego w przygotowaniu i wszechstronnego
kulinarnie produktu. Dokładnie taki efekt został osiągnięty! Dzięki tradycyjnym
metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć nowatorskie i wyjątkowo
pyszne „kapustki”!
Kalerosse™
w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą
zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko.
Kalerosse™ przykuwa uwagę swoim smakiem. Unikalne połączenie
charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem
jarmużu daje zbalansowany, delikatny i jedyny w swoim rodzaju efekt. Warzywo doskonale
smakuje sauté, można jeść je na
surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek do
kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.
Kalerosse™ jest również
bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse™ znajduje się dwa razy więcej
witaminy B6 (która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę
układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce.
Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E, która doskonale wpływa na wzrok,
wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność całego
organizmu. Kalerosse™ to ważna, bardzo wartościowa pozycja w menu, która
zaspokoi zapotrzebowanie na wiele witamin i składników odżywczych, zarówno osób
dorosłych, jak i dzieci.
Kalerosse™ Fit&Easy
jest dostępne w sprzedaży w sklepach od listopada do marca, w cenie 5,99 zł/150
g. Kalerosse™ jest pakowane w
transparentną folię z etykietą w formie otwieranej książeczki, w której
znajdują się przepisy kulinarne, propozycje podania oraz apetyczne zdjęcia gotowych
potraw.
Więcej informacji
znajdziecie na: www.kalerosse.pl Ciekawostki oraz przepisy kulinarne
również na www.fitandeasy.pl*.
My
od siebie dodamy, że naprawdę jesteśmy zachwyceni smakiem tego niezwykłego
warzywa. Zazwyczaj do zup (takich jak ta w przepisie poniżej) używaliśmy
brukselki i bardzo dobrze się sprawdzała, ale kalerosse™ podniosło
smak zupy o poziom wyżej. Kalerosse™ ma niezwykle subtelny, lekko słodkawy smak
i jest bardzo delikatne w swej konsystencji (nie tak toporne jak jarmuż). Zachęcamy Was do
wypróbowania kalerosse™, a poniżej przedstawiamy jeden ze sposobów podania:
Składniki:
- 500g polędwiczki wołowej lub wieprzowej
- opakowanie (150g) kalerosse™
- 2 garści suszonych wodorostów Wakame
- 1 szklanka zielonej fasolki szparagowej (u nas mrożona)
- 2-3 marchewki
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 por
- 1/2 średniej wielkości selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/2 szklanki grzybków Mun
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego(około 400g)
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1 papryczka chilli (my użyliśmy suszonej)
Wykonanie:
Grzyby Mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10minut, aby napęczniały.
Wodorosty Wakame wkładamy do miseczki,
zalewamy ciepłą wodą i także odstawiamy na 10 minut.
Cebulę kroimy w kostkę. Polędwiczkę w kwadraty. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wsypujemy cebulę, dodajemy pokruszoną (lub pokrojoną) papryczkę chilli, oraz pokrojony w słupki imbir i podsmażamy aż cebula się zeszkli. Wówczas do garnka wkładamy pokrojone polędwiczki. Podsmażamy aż nabiorą koloru z obydwu stron (około 5minut). Wówczas do garnka wlewamy około 1 1/2l zimnej wody. Dodajemy przekrojonego na pół pora (wzdłuż), przekrojoną na pół pietruszkę oraz selera oraz przekrojoną na pół marchewkę . Dodajemy także sos sojowy. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przykrywamy pokrywką i gotujemy około 40minut na małym ogniu. Po tym czasie do garnka wrzucamy pokrojoną w słupki paprykę, fasolkę szparagową, a także grzyby Mun. Gotujemy ponownie 15minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy z garnka pietruszkę, selera oraz pora, a także marchewkę. Do zupy dodajemy natomiast glony wakame oraz kalerosse™ (w całości). Gotujemy jeszcze około 4-5minut (aż kalerosse™ lekko zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna i intensywnie zielona).
Makaron sojowy zalewamy wrzątkiem i
odstawiamy pod przykryciem na około 4-5 minut. Po tym czasie odcedzamy go i
dodajemy do zupy.
*dane pochodzą z informacji prasowej marki Fit&Easy
Ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńTak smak musi być intrygujący :) U nas zupy gotujemy na wodzie z naszego filtra redox fitaqua - woda ta nie tylko poprawia końcowy smak zupy ale też dodaje do niej dużo prozdrowotnego pierwiastka. Ta woda pomaga wręcz zwalczyć negatywny wpływ wolnych rodników na organizm.
OdpowiedzUsuń