12/28/2016

12/28/2016

Rogaliki z makiem i bakaliami




Witajcie po Świętach. Dziś mamy dla Was nieco zaległy przepis - sami robiliśmy te rogaliki właśnie na Boże Narodzenie, ale nie wyrobiliśmy się z publikacją przepisu na blogu :-) Drożdżowe rogaliki, nadziane makiem i bakaliami to gratka dla niejednego Łasucha i choć Boże Narodzenie już minęło, może skusicie się, aby przygotować je na Nowy Rok :-) Zachęcamy Was do tego.


Składniki:
Na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

 Na nadzienie:

  • 350g maku mielonego
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 dag drożdży
  • 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • 1/2 szklanki rodzynek (sparzonych wrzątkiem i odcedzonych)

Dodatkowo:
  • 150 g białej czekolady
  • orzechy włoskie lub ziemne drobno posiekane (mogę też być płatki migdałów)

Wykonanie:

Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.


Mielony mak zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 10minut, a następnie odcedzamy.

Dodajemy do niego cukier, rozkruszone drożdże, bakalie, oraz żółtka, wszystko mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do maku, ponownie mieszamy.  

Wyrośnięte cisto dzielimy na 4-5 części. Każdą wałkujemy na okrągły placek, a następnie kroimy go jak pizzę - na trójkąty. Na każdym trójkącie układamy łyżkę nadzienia makowego, a następnie zwijamy, formując rogaliki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut, aby rogaliki podrosły. Następnie wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-25 minut (aż nabiorą złotego koloru).
Gdy rogaliki lekko przestygną wierzch polewamy strużkami rozpuszczonej białej czekolady, oraz posypujemy orzechami.







4 komentarze:

  1. wyglądają przepysznie, cudne są :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ prześliczne, fotogeniczne rogaliczki!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe! w okolicach Bożego Narodzenia szczególnie smakują mi makowe wypieki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń