Składniki
(na około 12 bułeczek):
- 50 dag mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 dag świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła (należy je roztopić)
- szczypta soli
- około 200ml kremu czekoladowego np. TAKIEGO
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Wyrośnięte cisto dzielimy na około 5-6 części. Wałkujemy każdą na placek w kształcie prostokąta. Smarujemy go kremem czekoladowym i zwijamy tworząc rulon. Następnie kroimy wzdłuż na pół. Połówkę rulonu składamy zwijając bułeczkę/precelka.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy dodatkowo posypać bułeczki cukrem pudrem.
Wspaniale!
OdpowiedzUsuńSpokojnych, rodzinnych i pelnych pysznosci Swiat!
Ależ one są pięknie zakręcone!:)
OdpowiedzUsuń