12/23/2016

12/23/2016

Drożdżowe precelki z kremem czekoladowym na Boże Narodzenie






Składniki (na około 12 bułeczek): 
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła (należy je roztopić)
  • szczypta soli
  • około 200ml kremu czekoladowego np. TAKIEGO

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy (przez około 10-15minut). Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Wyrośnięte cisto dzielimy na około 5-6 części. Wałkujemy każdą na placek w kształcie prostokąta. Smarujemy go kremem czekoladowym i zwijamy tworząc rulon. Następnie kroimy wzdłuż na pół. Połówkę rulonu składamy zwijając bułeczkę/precelka.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20-25 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu możemy dodatkowo posypać  bułeczki cukrem pudrem.



2 komentarze: