Dziś mamy dla Was przepis na tartę,
która swym smakiem nieodparcie przywodzi na myśl powiew lata. To nagroda dla
wszystkich tych, którzy mrożą latem owoce - zimą możemy je wyjąć z zamrażarki i
cieszyć się smakiem deserów, które - jak się okazuje - wcale nie są
zarezerwowane na lato. Tarta na kruchym i - za sprawą orzechów - chrupkim spodzie to lekkie ciasto pozbawione
ciężkich mas czy nadzień. Zamiast nich mamy lekki, owocowy mus, który smakiem
przypomina nieco koktajl owocowy. Taki deser to idealny kompromis pomiędzy
słodkim deserem, a zdrowym posiłkiem.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki mąki amarantusowej
- 1/2 szklanki siekanych orzechów włoskich
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zimna woda - opcjonalnie
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 litr jogurtu (najlepiej jogurt typu greckiego, ale naturalny także się sprawdzi)
- 2 szklanki jagód i jeżyn mrożonych (w sezonie mogą być świeże)
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczone w 3 łyżkach wody
- 2-3 kostki czekolady deserowej
- 3 łyżki siekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Z wszystkich rodzajów mąki wymieszanych z proszkiem do pieczenia, soli, jajka, cukru pudru, i posiekanego nożem masła energicznie zagniatamy kruche ciasto po czym wkładamy je do lodówki na 1-2 godziny (jeśli jest zbyt zwarte dodajemy do niego po trosze zimną wodę).
Po tym czasie ciasto
rozwałkowujemy i wykładamy nim dno foremki. Nakłuwamy w kilku miejscach
widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20-30 minut aby
się upiekł. Po wyjęciu z piekarnika ciasto dobrze studzimy.
Jogurt miksujemy blenderem wraz z owocami i cukrem pudrem. Gdy będzie miał jednolitą konsystencję dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut, a gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na upieczony i ostudzony spód. Rant tarty smarujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy owocowa masa stężeje możemy ja udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.
Jogurt miksujemy blenderem wraz z owocami i cukrem pudrem. Gdy będzie miał jednolitą konsystencję dodajemy do niego rozpuszczoną żelatynę. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki na około 10 minut, a gdy masa zacznie tężeć wylewamy ją na upieczony i ostudzony spód. Rant tarty smarujemy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Gdy owocowa masa stężeje możemy ja udekorować świeżymi lub mrożonymi owocami.
Wygląda zjawiskowo!
OdpowiedzUsuńZnakomita tarta. :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia! *.*
Przepiękna tarta! Tez mrożę owoce, ale jeżyn akurat nie mam;)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńPiękna! Aż szkoda kroić;)
OdpowiedzUsuń