Sezon na cytrusy w pełni. Pomarańcze czy mandarynki najlepiej
smakują właśnie zimą. My postanowiliśmy zamknąć trochę tych pyszności w słoiku.
Dziś prezentujemy Wam konfiturę z klementynek.
Składniki:
- około 2 kg klementynek
- około 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 cytryny
Wykonanie:
Klementynki myjemy, obieramy ze skórki i dzielimy na cząstki. Przekładamy
do garnka o grubym dnie.
Skórkę z jednej klementynki odkładamy, usuwamy z niej z białą
część, a pomarańczową skórkę ścieramy na tarce. Dodajemy do garnka z
klementynkami. Dodajemy także cukier. Całość zagotowujemy, dodajemy sok z
cytryny, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy, co jakiś czas mieszając
przez około 2-3 godziny.
Im bliżej końca gotowania, tym częściej należy mieszać
konfiturę.
Po upływie danego czasu, konfiturę przekładamy do wyparzonych
słoiczków, szczelnie zamykamy i ostawiamy słoiki do góry dnem, aż wystygną.
Uwaga: Niektórzy sugerują,
aby przy wyrobie konfitury z cytrusów usuwać albedo (białe błonki) oraz ścianki - gdyż
są gorzkie i mogą znacząco wpłynąć na
smak przetworów. W dodatku nie rozpadają się całkowicie podczas gotowania . W
przypadku pomarańczy zdecydowanie się z
tym zgadzamy, jednak przy konfiturze z klementynek usunęliśmy albedo, jednak pozostawiliśmy ścianki - czyli błonki
okalające cząstki miąższu, gdyż są one bardzo cienkie i nadają jedynie lekką
goryczkę, którą nam bardzo odpowiada. Natomiast, gdy chcemy uzyskać jednolitą,
gładką konsystencję konfitury, po wyjęciu ze słoika miksujemy ją blenderem.
Możecie jednak oczywiście pozbyć się wszystkich błonek.
Możecie jednak oczywiście pozbyć się wszystkich błonek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz