10/04/2016

10/04/2016

Rollsy serowe





Składniki:
  • 45-50 dag mąki pszennej
  • 2-3 łyżki cukru 
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 300 g twarogu półtłustego
  • 4 łyżki cukru
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 jajko 
  • 1 tabliczka czekolady deserowej

Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy przez około 10-15minut. Wyrobione ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Twaróg przeciskamy przez praskę lub mielimy. Dodajemy do niego jogurt, cukier, jajko oraz cynamon. Wszystko mieszamy.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na placek grubości około 1cm. Smarujemy go serem i zwijamy w rulon. Rulon tniemy w paski grubości około 5cm (lub dłuższe, jeśli używamy wyższej blachy), tak aby powstały nam "ślimaczki". Każdą porcję kładziemy jedna obok drugiej na wyłożonej papierem do pieczenia blasze - najlepiej okrągłej/ tortownicy. 

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30minut, do zrumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasto lekko studzimy i polewamy rozpuszczoną czekoladą deserową.










4 komentarze:

  1. Mmm...tylko tyle jestem w stanie powiedzieć urzeczona zdjęciami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czysta rozpusta! I jaki piekny stol :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten stół to nasz ulubiony mebel, choć ma więcej lat niż my (być może nawet razem wzięci :-D)

      Usuń