Składniki:
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej
- 3/4 szklanki mąki kokosowej
- 1/2 szklanki maki ryżowej
- 1 jajko
- 1 kostka masła (200g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 1kg śliwek węgierek
- 2/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2-3 łyżki kakao
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (75% kakao)
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Wszystkie rodzaje mąk wysypujemy na stolnicę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier puder (przesiany przez sito) oraz kostkę masła. Masło siekamy nożem aż powstaną z niego grudki wielkości mniej więcej zielonego groszku. Wówczas wbijamy jajko i zagniatamy ciasto (jeśli jest zbyt gęste można dodać trochę zimnej wody). Wyrobione ciasto owijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.
Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Wkładamy do garnka, wsypujemy cukier i podgrzewamy aż śliwki puszczą soki (około 10minut). Wówczas dodajemy do nich kakao i co jakiś czas mieszając gotujemy jeszcze około 10 minut (śliwki powinny się lekko rozpaść). Wtedy też zdejmujemy je z ognia, dodajemy do nich połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, ponownie dokładnie mieszamy.
Schłodzone ciasto wałkujemy (odkładamy około 1/4) i wykładamy nim brytfankę. Nakłuwamy
widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C
na około 10minut aby lekko się zapiekło
Na podpieczone ciasto wykładamy masę śliwkową. Z pozostałego ciasta formujemy "kratkę" którą układamy na wierzchu ciasta.
Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w temp. 180C aż ciasto się zrumieni (około 30minut).
Połączenie śliwki i czekolady zawsze smakuje świetnie:D
OdpowiedzUsuńKlasyka :-) ale jeśli coś jest smaczne, to po co to ulepszać ;-)
UsuńCzekolada i śliwki to pyszne połączenie - prawie jak nutella :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, niektórzy chyba nawet robią coś na kształt nutelli ze śliwek i kakao w słoiczkach na zimę :-)
UsuńAch i ta kratka<3
OdpowiedzUsuńW pieczeniu ciasta kruchego/tart najbardziej lubię układać właśnie tę kratkę ;-D
UsuńWow nice and keep it up.
OdpowiedzUsuń