Składniki:
- 2-3 brzoskwinie/nektarynki
- 3-4 śliwki np. odmiana mieszaniec
- 1-2 figi
- po kilka malin i jeżyn
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub muscovado
- 2 łyżki masła
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 laska wanilii
Wykonanie:
Laskę wanilii przekrawamy na pół. Czubkiem noża wyjmujemy miąższ i mieszamy go z jogurtem.
Owoce myjemy. Z brzoskwiń oraz śliwek usuwamy pestki. Figi przekrawamy. Wszystkie owoce układamy w brytfance. Posypujemy cukrem, i sezamem, oraz układamy na ich wierzchu pokrojone w kawałki masło. Na owoce kładziemy także wydrążone z nasion laski wanilii. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190C i zapiekamy około 10-15minut.
Podajemy na ciepło z jogurtem.
mmmmmmm moje ulubione smaki
OdpowiedzUsuńTrafiliśmy :-)
UsuńDeser jest bardzo prosty, ale wygląda nieziemsko i chętnie bym taki zjadła:D
OdpowiedzUsuńProste i szybkie, ale pyszne - takie potrawy lubimy najbardziej :-)
Usuń