Składniki (na około 3-4 porcje):
- opakowanie (500g) makaronu chow mein
- 300g piersi z kurczaka
- 200g zielonej fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1/2 brokuła
- 2-3 łyżki sezamu
- 1 kolba kukurydzy
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 cebula
- 1 papryczka chilli
- około 1/3 szklanki sosu sojowego
- około 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
- 2-3 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na różyczki i wraz z fasolką gotujemy
na parze lub w wodzie al dente (około 2-3 minuty). Odcedzamy i przelewamy
bardzo zimną wodą.
Makaron przygotowujemy według przepisu na
opakowaniu. odcedzamy.
Na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go kilka
minut aż nabierze intensywnego, złotego koloru - cały czas potrząsamy patelnią,
aby sezam się nie przypalił, gdyż będzie gorzki. Zdejmujemy go z patelni,
wsypujemy do miseczki i odstawiamy na bok.
Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na patelni.
Następnie na patelnię dodajemy bardzo drobno posiekane chilli (można usunąć
pestki, aby było mniej ostre).
Kurczaka kroimy na kawałki, obsypujemy go słodką
papryką i dodajemy na patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu aż wierzch mięsa
zacznie zmieniać barwę. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojoną w pół-talarki
cukinię, paprykę pokrojoną w paski oraz kukurydzę (ścinamy ziarna kukurydzy z
kolby nożem). Całość podsmażamy cały czas mieszając około 4-5 minut. Następnie
dodajemy brokuł i zieloną fasolkę, wlewamy sos sojowy, mieszamy, a następnie
dodajemy makaron chow mein. Wszystko mieszamy, na koniec posypujemy prażonym
sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz