9/20/2016

9/20/2016

Stir fry - makaron z kurczakiem i warzywami w stylu chińskim




Składniki (na około 3-4 porcje):

  • opakowanie (500g) makaronu chow mein
  • 300g piersi z kurczaka
  • 200g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 brokuła
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 1 kolba kukurydzy
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • około 1/3 szklanki sosu sojowego
  • około 1 łyżeczka papryki w proszku słodkiej
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia



Wykonanie:

Brokuł dzielimy na różyczki i wraz z fasolką gotujemy na parze lub w wodzie al dente (około 2-3 minuty). Odcedzamy i przelewamy bardzo zimną wodą.

Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. odcedzamy.

Na suchą patelnię wsypujemy sezam i prażymy go kilka minut aż nabierze intensywnego, złotego koloru - cały czas potrząsamy patelnią, aby sezam się nie przypalił, gdyż będzie gorzki. Zdejmujemy go z patelni, wsypujemy do miseczki i odstawiamy na bok.

Cebulę kroimy w małą kostkę i szklimy na patelni. Następnie na patelnię dodajemy bardzo drobno posiekane chilli (można usunąć pestki, aby było mniej ostre).

Kurczaka kroimy na kawałki, obsypujemy go słodką papryką i dodajemy na patelnię. Podsmażamy na średnim ogniu aż wierzch mięsa zacznie zmieniać barwę. Wówczas na patelnię dodajemy pokrojoną w pół-talarki cukinię, paprykę pokrojoną w paski oraz kukurydzę (ścinamy ziarna kukurydzy z kolby nożem). Całość podsmażamy cały czas mieszając około 4-5 minut. Następnie dodajemy brokuł i zieloną fasolkę, wlewamy sos sojowy, mieszamy, a następnie dodajemy makaron chow mein. Wszystko mieszamy, na koniec posypujemy prażonym sezamem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz