7/13/2016

7/13/2016

Wegetariańska sałatka z kotlecikami z kalafiora i kaszy jaglanej





Składniki:
Na kotleciki:

  • 1 duży kalafior (około 50dag)
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • jajko
  • 1/2 cebuli średniej wielkości
  • nieduży pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chilli
  • sól do smaku
  • około 2/3 szklanki kaszki kukurydzianej

Dodatki:

  • rukola (można wymieszać z inną sałatą np. masłową lub lodową)
  • 1 kulka mozzarelli
  • 2-3 łyżki migdałów w płatkach
  • 1-2 jajka
  • na dressing: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy np. Sarepskiej, 2 łyżki oliwy, sól
  • opcjonalnie - chilli na wierzch

 
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej na parze) aż będzie bardzo miękki.
Kaszę jaglaną płuczemy, następnie na sitku przelewamy gorącą wodą (aby nie była gorzka). Wsypujemy do garnka, dodajemy szklankę wody oraz szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż cała woda wyparuje (nie mieszamy podczas gotowania!).
Do malaksera wrzucamy cebulę, szczypiorek, chilli i szczyptę soli, miksujemy.  Następnie dodajemy różyczki kalafiora, ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy kaszę jaglaną oraz wbijamy jajko i ponownie miksujemy łącząc wszystkie składniki. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać do niej nieco kaszki kukurydzianej. Formujemy z masy małe kotleciki, a następnie obtaczamy je w kaszce kukurydzianej. Smażymy na patelni, na niewielkiej ilości oleju np. kokosowego z dwóch stron, na złoty kolor.
Jeśli nie używacie malaksera wówczas cebulę, szczypiorek i chilli należy bardzo drobno pokroić, różyczki kalafiora rozgnieść np. tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem i wymieszać wszystkie składniki.

Na duży talerz wykładamy rukolę (lub inną sałatę), kładziemy kawałki mozzarelli (porwanej w dłoniach), wykładamy kotleciki, jajko ugotowane w koszulce (jak ugotować jajko w koszulce) obficie skrapiamy dressingiem (wszystkie składniki na dressing należy ze sobą wymieszać, np. w słoiczku - energicznie potrząsając). Posypujemy pokrojoną w plasterki chilli oraz prażonymi na patelni migdałami w płatkach.


5 komentarzy:

  1. Zapisuję do wykorzystania! <3
    Smakowita propozycja na lekki obiad i pięknie podana! *.*

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie przemawia do mnie to połączenie smaków!:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę koniecznie spróbować :)
    Pozdrawiam i zapraszam https://www.facebook.com/ciastovelove/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej ale pysznie to wygląda <3

    OdpowiedzUsuń