7/13/2016

7/13/2016

Wege-obiad: tortille z ciecierzycy z kotlecikami z bobu, z warzywami i pastą tahini



Składniki:
Na tortille:
  • 2 szklanki mąki z ciecierzycy
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 150ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1 łyżeczka suchych drożdży 
  • około 2 łyżeczki cukru
  • spora szczypta soli
Na kotleciki z bobu:
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kg bobu 
  • ok. 150g sera feta
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 papryczka chilli
  • około 1/2 szklanki semoliny
Na tahini:
  • 1 szklanka sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Dodatki:
  • 1 cukinia
  • rukola
  • awokado
  • rzodkiewki
  • jogurt

Wykonanie:
Przygotowujemy pastę tahini. 
Sezam prażymy na patelni aż uzyska złotawą barwę. Lekko studzimy. Wsypujemy do blendera i miksujemy około 10 minut (co jakiś czas przerywamy miksowanie i zbieramy pastę ze ścianek kielicha). Na koniec dodajemy oliwę, szczyptę soli i ponownie miksujemy.

Przygotowujemy kotleciki z bobu.
Ziemniaki i bób gotujemy w osolonej wodzie (każde oddzielnie). Bób po ugotowaniu (młody gotuje się około 5 minut) wyłuskujemy, następnie wkładamy do malaksera i miksujemy (nie musi być to idealnie gładka masa, lepiej aby pozostały drobne kawałki bobu). Wyjmujemy bób i przekładamy do miski. Następnie do malaksera wkładamy ziemniaki, również je miksujemy, dodajemy także cebulę, natkę pietruszki i chilli. Wszystko miksujemy, a następnie przekładamy do miski z bobem. Wbijamy do niej jajko i wyrabiamy masę, łącząc wszystkie składniki. Na koniec dodajemy ser feta, ponownie mieszamy. W razie potrzeby masę można doprawić solą lub pieprzem. 
Z masy formujemy niewielkie kotleciki, które obtaczamy w semolinie. Następnie smażymy na złoty kolor, z dwóch stron, na patelni z niewielką ilością oleju.

Przygotowujemy tortille. 
Mleko podgrzewamy, wsypujemy do niego cukier i drożdże i odstawiamy zaczyn, aby wyrósł. Mąki przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, sól, jogurt naturalny oraz zaczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto aż stanie się gładki i lśniące. Owijamy je w ściereczkę i odstawiamy, aby urosło. Po tym czasie wałkujemy z niego cienkie placuszki i smażymy je na rozgrzanej patelni (bez żadnego tłuszczu!) z dwóch stron na złoty kolor.

Dodatki: cukinię myjemy, kroimy w plastry, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie grillujemy na patelni z dwóch stron. 
Awokado obieramy ze skórki, kroimy w paski. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Rzodkiewki kroimy w plasterki.

Na gotowe tortille kładziemy nieco rukoli, następnie układamy grillowaną cukinię, rzodkiewki, awokado, kotleciki z bobu, na które kładziemy kleksy z pasty tahini oraz jogurtu naturalnego. 

8 komentarzy:

  1. Żeby zrobić kotleciki z bobu- nigdy o tym nie pomyślałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest to jakiś innowacyjny pomysł, choć tak tradycyjne jak mielone - wiadomo - nie są ;-) jeśli lubisz bób koniecznie wypróbuj - na pewno przypadną Ci do gustu :-)

      Usuń
  2. Ale bogactwo smaków! Bobu nie lubię, ale to wszystko tak dobrze wygląda...;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie obiady! Zainspirowałeś mnie, żeby zrobić flatbready z mąki z ciecierzycy, no a te kotleciki to w ogóle dla mnie bajka!

    OdpowiedzUsuń