Składniki:
- 1 masło
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (rozdrobnionych)
- 1/2 szklanki płatków owsianych górskich (nie rozdrobnionych)
- ok. 3/4 szklanki mąki owsianej
- 1/3 szklanki mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
- 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
- 1-2 tabliczki białej czekolady
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy "na puch" wraz z cukrem pudrem (powinna powstać jasna, lekka i puszysta masa) - najlepiej za pomocą miksera. Dodajemy jajko i ponownie miksujemy.
Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki (poza białą czekoladą). Łyżką bądź łopatką wyrabiamy ciasto (będzie dość zbite, można je także wyrobić dłońmi, ale należy to zrobić bardzo szybko, żeby pod wpływem ciepła masło nie zaczęło się rozpuszczać).
Masę wstawiamy do lodówki, żeby trochę się schłodziła (około 20minut) - nie jest to konieczne, jednak latem, przy wyższych temperaturach w domu, warto przed formowaniem ciasta wcześniej je schłodzić.
Następnie formujemy z ciasta mniej więcej równej wielkości kulki, które spłaszczamy, tworząc ciasteczka.
Wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układając ciasteczka w kilkucentymetrowych odległościach. Pieczemy w temp. 180C przez około 20minut - do zrumienienia.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce. Upieczone i nieco ostudzone ciasteczka polewamy dowolnie czekoladą (np. maczamy w niej połowę ciastka, polewamy ich wierzch itp., można także postawić na stole garnuszek z ciepłą wodą, do niego wstawić naczynie z rozpuszczoną czekoladą, a obok podać ciasteczka, które każdy dowolnie będzie sam maczał w polewie).
Mega smakowicie :d
OdpowiedzUsuńSuper przepis, pozdrawiam.
muuooaa.blogspot.com
dziękujemy :-)
UsuńCiasteczka są bardzo apetyczne :) w nazwie dodałaś, że są bezglutenowe, jednak w składnikach widzę płatki orkiszowe- czy można dostać bezlgutenowe płatki orkiszowe? Z chęcią bym takie kupiła :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie, nasz błąd, wybacz. Wzorowaliśmy się na naszym innym bardzo podobnym przepisie (będzie na blogu za kilka dni), w którym w ciasteczkach dodawaliśmy płatki orkiszowe, w tym przepisie ich nie ma - pomyłka w pisaniu tekstów.
UsuńPs. Chyba nie ma czegoś takiego jak płatki orkiszowe bezglutenowe ;-)
Bajecznie wygląda jak jest zamoczone w czekoladzie :)
OdpowiedzUsuńWidok pobudzający zmysły ;-)
Usuńco za pyszności koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńkuchniavegetarianki
Kostka masła o wadze 200 g, bo teraz to różnie z tym :(
OdpowiedzUsuńTak, 200g masła :-)
OdpowiedzUsuń