7/08/2016

7/08/2016

Granola z orzeszkami ziemnymi i truskawkami


Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych (rozdrobnionych)
  • 1 szklanka płatków jaglanych
  • 3/4 szklanki orzeszków ziemnych
  • około 3-4 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego

Wykonanie:
Do miski wsypujemy płatki oraz orzechy, mieszamy. Następnie dodajemy miód oraz olej kokosowy, ponownie mieszamy aby płatki zostały oblepione miodem i olejem (można dodać więcej oleju, jeśli płatki są nadal suche). Tak przygotowaną "masę" wykładamy równomiernie na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 150C piekarnika i pieczemy przez około 10-12 minut. Wyjmujemy z piekarnika, mieszamy a następnie studzimy.

Granolę podajemy z jogurtem  naturalnym i truskawkami.
Po ostudzeniu przechowujemy ją w słoiku lub papierowej torebce.



6 komentarzy:

  1. super alternatywa na śniadanie,
    pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę spróbować granoli z płatkami jaglanymi:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto ;-) z płatkami jaglanymi granola robi się bardzo delikatna:-)

      Usuń
  3. Świetne śniadanie, koniecznie muszę spróbować :) Polecam Ci Kcal mar, gdzie znajdziesz sporo podobnie ciekawych jak Twoja propozycji :)

    OdpowiedzUsuń