7/06/2016

7/06/2016

Czekoladowo-śmietanowa tarta z czereśniami



Składniki:
Na ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 1/2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 kostki zimnego masła 
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem czekoladowy:
  • 1/8 szklanki kakao
  • 1/8 szklanki cukru
  • 1/8 szklanki wody
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/4 kostki masła
  • 1 tabliczka (100g) czekolady deserowej 

Na krem śmietanowy:
  • 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%
  • 200 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • około 50 dag ciemnych czereśni
  • kilka ciasteczek Oreo
  • wióry z czekolady (ostrym nożem z gładkiej powierzchni czekolady zeskrobujemy wióry) 

Wykonanie:
Ze składników przeznaczonych na ciasto zagniatamy kruche ciasto i wstawiamy je na około godzinę do lodówki. Po tym czasie cienko wałkujemy i wykładamy nim foremkę. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 15 minut. Po upieczeniu dobrze studzimy.
Przygotowujemy krem czekoladowy. W garnuszku mieszamy ze sobą wodę wraz z cukrem i kakao. Podgrzewamy cały czas mieszając. Następnie stopniowo dodajemy śmietankę również cały czas mieszając. Na koniec wkładamy do garnuszka pokrojone na kawałki masło. Mieszamy aż się rozpuści. Zagotowujemy. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, odstawiamy na 3 minuty, a następnie wrzucamy połamaną czekoladę. Mieszamy aż cała czekolada się rozpuści. Masę studzimy. 
Gdy będzie już zimna wstawiamy ją do lodówki na około 20 minut (powinna zacząć lekko tężeć). Wówczas przelewamy ją na kruche ciasto, wstawiamy do lodówki na około godzinę. Gdy masa stanie się gęsta na jej wierzch wykładamy ubitą wraz z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone śmietanę kremówkę. Na wierzchu układamy czereśnie, posypujemy pokruszonymi ciasteczkami Oreo oraz wiórami  z czekolady.  Dla dekoracji możemy także oprószyć delikatnie wierzch tary cukrem pudrem.



 

4 komentarze: