Składniki (na około 3 porcje):
- 300-350g makaronu kukurydzianego
- listki bazylii z dwóch "doniczek"
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- około 60 g tartego parmezanu (lub pecorino)
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- oliwa z oliwek (około 1/4 szklanki)
- 1/2 papryczki chilli (lub pieprz)
- sól
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
Wszystkie pozostałe składniki miksujemy w malakserze/ blenderze ręcznym aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Podajemy, uprzednio oprószając makaron tartym parmezanem i dekorując całymi listkami bazylii.
Pyszności! Chętnie spróbowałabym makaronu z takim pesto:)
OdpowiedzUsuńŁatwe, szybkie i smaczne - więc zachęcamy :-)
Usuń