7/05/2016

7/05/2016

Bezglutenowy makaron z bazyliowym pesto



Składniki (na około 3 porcje):
  • 300-350g makaronu kukurydzianego
  • listki bazylii z dwóch "doniczek"
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika
  • około 60 g tartego parmezanu (lub pecorino)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • oliwa z oliwek (około 1/4 szklanki)
  • 1/2 papryczki chilli (lub pieprz)
  • sól

Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. 
Wszystkie pozostałe składniki miksujemy w malakserze/ blenderze ręcznym aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ugotowany makaron łączymy z pesto. Podajemy, uprzednio oprószając makaron tartym parmezanem i dekorując całymi listkami bazylii.




2 komentarze:

  1. Pyszności! Chętnie spróbowałabym makaronu z takim pesto:)

    OdpowiedzUsuń