Składniki:
- chleb lub bagietka
- dojrzałe awokado
- kilka szparagów (ugotowanych na parze)
- garść rukoli
- 2-3 papryczki padron
- kilka przepiórczych jajek
- parmezan lub ser pecorino
- sól, pieprz, sok z cytryny
Wykonanie:
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę. Miąższ rozdrabniamy widelcem na pastę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chleb (lub bagietkę) kroimy na kromki. Na rozgrzanej patelni (suchej) układamy kromki i podgrzewamy je z dwóch stron aż lekko się przyrumienią.
Na grzanki nakładamy łyżeczkę pasty z awokado, układamy ugotowane wcześniej szparagi, kilka listków rukoli, plasterki papryczek padron, oraz ugotowane w koszulce przepiórcze jaja (jak ugotować jajko w koszulce). Na wierzch kładziemy nieco sera pecorino lub parmezanu.
Grzanki wyglądają przepysznie :) A gdzie Ci się udaje dostać jajka przepiórcze poza Wielkanocą? :)
OdpowiedzUsuńByły w Tesco, choć nie wiem z jakiej okazji o tej porze roku ;-)
UsuńUwielbiam takie grzanki od serca, wyglądają fantastycznie;)
OdpowiedzUsuńDzięki ;-)
UsuńGenialne zdjęcie! Surowe tło i soczysta zieleń awokado <3
OdpowiedzUsuńA jaja przepiórcze w koszulce.. Na jak długo wrzucasz do wody? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że max. 1 minutę :-)
Usuń