7/04/2016

7/04/2016

Zielone grzanki: z awokado, rukolą, szparagami i przepiórczymi jajami


Składniki:
  • chleb lub bagietka
  • dojrzałe awokado
  • kilka szparagów (ugotowanych na parze)
  • garść rukoli
  • 2-3 papryczki padron
  • kilka przepiórczych jajek
  • parmezan lub ser pecorino
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Wykonanie:
Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę. Miąższ rozdrabniamy widelcem na pastę, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Chleb (lub bagietkę) kroimy na kromki. Na rozgrzanej patelni (suchej) układamy kromki i podgrzewamy je z dwóch stron aż lekko się przyrumienią.
Na grzanki nakładamy łyżeczkę pasty z awokado, układamy ugotowane wcześniej szparagi, kilka listków rukoli, plasterki papryczek padron, oraz ugotowane w koszulce przepiórcze jaja (jak ugotować jajko w koszulce). Na wierzch kładziemy nieco sera pecorino lub parmezanu. 





7 komentarzy:

  1. Grzanki wyglądają przepysznie :) A gdzie Ci się udaje dostać jajka przepiórcze poza Wielkanocą? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Były w Tesco, choć nie wiem z jakiej okazji o tej porze roku ;-)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie grzanki od serca, wyglądają fantastycznie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne zdjęcie! Surowe tło i soczysta zieleń awokado <3

    OdpowiedzUsuń
  4. A jaja przepiórcze w koszulce.. Na jak długo wrzucasz do wody? :)

    OdpowiedzUsuń