Składniki:
- papier ryżowy (około 20 płatów)
- 1 filet z kurczaka (około 500g)
- 1 awokado
- 1 mango
- 1/2 cytryny
- rukola
- sól, pieprz
- 2 dojrzałe marakuje
- 2 łyżeczki miodu
- 2 krople sosu piri-piri
Wykonanie:
Kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy.
Mango obieramy, kroimy w słupki.
Awokado obieramy, kroimy w słupki, doprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z cytryny.
Do małej miseczki wyjmujemy miąższ z marakui. Dodajemy do niego miód oraz sos piri-piri, mieszamy.
Płaty papieru ryżowego kolejno namaczamy w wodzie (np. na duży, płytki talerz wylewamy kilka łyżek wody i w niej maczamy papier przez około 4-5 sekund).
Wyjmujemy papier z wody, kładziemy na talerzu. Na środku płata układamy kilka listków rukoli, po jednym kawałku kurczaka, awokado oraz mango, zwijamy rollsy (tak, jak krokiety).
Czynność powtarzamy aż do wykorzystania wszystkich składników.
Gotowe rollsy podajemy z sosem z marakui.
Wielkie ukłony za taki genialny sos !
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dzięki :-)
UsuńWow, zjadłabym kilka takich :)
OdpowiedzUsuńPodzielimy się :-)
UsuńFantastyczne połączenie. I ten sos!
OdpowiedzUsuń:-)
UsuńZa papierem ryżowym nie przepadam,ale w tym wydaniu rzeczywiście spring rollsy rewelacyjne.I to połączenie kurczaka i mango-->genialne!:))
OdpowiedzUsuńDziękujemy, miło nam to słyszeć ;-)
OdpowiedzUsuńPalce lizać!
OdpowiedzUsuń