6/11/2016

6/11/2016

Udka z kurczaka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi



Składniki:
  • 4 udka z kurczaka (u nas tzw. pałeczki)
  • 3-4 gałązki pomidorków koktajlowych 
  • 5 łyżek oliwy
  • 2 łyżeczki papryki w proszku ostrej
  • 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
  • 3-4 krople sosu piri-piri
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
  • kilka gałązek rozmarynu

Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę. Oliwę, papryki w proszku, kurkumę, sos piri-piri, sól, czosnek oraz rozmaryn mieszamy w misce. Następnie wkładamy do niej udka i dokładnie pokrywamy je marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, wyjmujemy udka z marynaty i podsmażamy je z każdej strony po około 2 minuty na dużym ogniu (mają nabrać koloru). Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, do którego wylewamy także pozostałą marynatę. 
Z boku mięsa układamy gałązki pomidorków koktajlowych, które skrapiamy dodatkowo oliwą i posypujemy solą. 
Całość pieczemy około 15-20minut w temp. 180C (czas zależy od wielkości udek, oraz tego, do jakiego stopnia podsmażyliśmy wcześniej udka na patelni, warto spróbować czy mięso jest już gotowe). Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami.


2 komentarze:

  1. Pyszności! Jeszcze nie miałam okazji jeść tak upieczonych udek. Jestem ciekawa ich smaku:D

    OdpowiedzUsuń