Składniki:
- 4 udka z kurczaka (u nas tzw. pałeczki)
- 3-4 gałązki pomidorków koktajlowych
- 5 łyżek oliwy
- 2 łyżeczki papryki w proszku ostrej
- 2 łyżeczki papryki w proszku słodkiej
- 3-4 krople sosu piri-piri
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)
- kilka gałązek rozmarynu
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę. Oliwę, papryki w proszku, kurkumę, sos piri-piri, sól, czosnek oraz rozmaryn mieszamy w misce. Następnie wkładamy do niej udka i dokładnie pokrywamy je marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum pół godziny.
Po tym czasie rozgrzewamy patelnię, wyjmujemy udka z marynaty i podsmażamy je z każdej strony po około 2 minuty na dużym ogniu (mają nabrać koloru). Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego, do którego wylewamy także pozostałą marynatę.
Z boku mięsa układamy gałązki pomidorków koktajlowych, które skrapiamy dodatkowo oliwą i posypujemy solą.
Całość pieczemy około 15-20minut w temp. 180C (czas zależy od wielkości udek, oraz tego, do jakiego stopnia podsmażyliśmy wcześniej udka na patelni, warto spróbować czy mięso jest już gotowe). Podajemy z ryżem, kaszą, ziemniakami.
Pyszności! Jeszcze nie miałam okazji jeść tak upieczonych udek. Jestem ciekawa ich smaku:D
OdpowiedzUsuńSpróbuj, nie pożałujesz ;-)
Usuń