Składniki (na około 15 babeczek)
Na ciasto*
- 3 duże jajka
- 150 ml mleka
- 130 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- około 5-6 łyżek cukru trzcinowego
- 150 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 300ml śmietany kremówki
- 1 czubata łyżka cukru pudru
- około dużych 10 truskawek
- 10 dag czekolady deserowej
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka rozbijamy w miseczce trzepaczką, dodajemy do nich cukier, mleko, olej i roztrzepujemy do połączenia składników.
Do
drugiej miski przesiewamy mąkę, kakao, dodajemy sodę oraz proszek do
pieczenia. Do miski z suchymi składnikami powoli wlewamy masę z jajek i
pozostałych składników - cały czas mieszając rózgą. Powinno wyjść
gładkie, lejące ciasto. Wylewamy je do foremki na muffiny, wyłożoną papilotkami do muffinek i pieczemy w temp. 170C ok. 30-40 minut (do "suchego patyczka").
Po upieczeniu studzimy, a następnie ścinamy każdej babeczce wypukłą czapeczkę.
Kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder. Na każdą babeczkę kładziemy po łyżce bitej śmietany, oraz połówkę truskawki, przykrywamy odkrojoną wcześniej "czapeczką". Wierzch polewamy roztopioną czekoladą.
Pomysł z czapeczkami rewelacyjny, zawsze krem ląduje na wierzchu i mam poczucie że niedoskonałości w jego nakładaniu są bardzo widoczne. A tu problem z głowy :)
OdpowiedzUsuńHa, rozgryzłaś nas! :-) W trakcie pieczenia popsuła nam się szpryca do nakładania kremu i musieliśmy go ułożyć na babeczkach łyżką, a taka "łyżkowa" dekoracja na wierzchu nie byłaby zbyt efektowna, więc stąd pomysł na czapeczki ;-)
UsuńWyglądają jak krasnoludki z czerwonym noskiem i czekoladową czapą !Cudne, nie mogę oczu oderwać...
OdpowiedzUsuńHehe, bardzo ciekawe porównanie i faktycznie coś w nim jest :-)
UsuńAleż apetyczne babeczki! Połączenie czekolady i truskawek jest baaardzo smaczne:D
OdpowiedzUsuńOj tak, jeden z lepszych duetów ;-)
Usuń