Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- kilka ziemniaków mniej więcej równej wielkości
- roszponka lub rukola
- 2 łyżki sezamu
- oliwa, sól, pieprz
- 2 ząbki czsonku
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 4-5 łyżek sosu piri-piri
- około 4-5 łyżek sosu Worcestershire
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- około 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą w misce. Wkładamy do niej udka z kurczaka, dokładnie pokrywamy każde marynatą. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na minimum godzinę, żeby mięso się zamarynowało.
Po tym czasie na patelni obsmażamy udka, z każdej strony po około 2 minuty, na dużym ogniu (aby utworzyła się skórka). Przekładamy je do naczynia żaroodpornego wraz z pozostałą marynatą, którą również wylewamy do naczynia.
Ziemniaki porządnie myjemy (nie obieramy ze skórki). Następnie bardzo cienko nacinamy je (uważając, abyśmy nie przecięli ich do końca - najlepiej w tym celu użyć drewnianej łyżki: kładziemy ziemniak na drewnianej łyżce i nacinamy go -łyżka zatrzyma nam nóż w odpowiednim miejscu). Następnie smarujemy je za pomocą pędzelka oliwą, doprawiamy pieprzem. Układamy na blaszce wraz z udkami. Na blaszkę kładziemy także zmiażdżone ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać ze skórki) oraz gałązki rozmarynu.
Wszystko pieczemy około 40minut w temp. 180C. Na około 10 minut przed końcem pieczenia udka posypujemy sezamem.
Po wyjęciu z piekarnika ziemniaki solimy. Całość podajemy z roszponką lub rukolą.
Zjadłabym bez wahania, wszystko wygląda bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńMiła nam to słyszeć ;-)
UsuńUwieeeelbiam tego typu smaki. Zdjęcia absolutnie cudowne, jak zwykle :)
OdpowiedzUsuńBaaaardzo dziękujemy :-)
UsuńPysznosci! Te ziemniaki wygladaja rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKiedy pierwszy raz je robiliśmy, zbyt grubo je ponacinałem i wyglądały nieco mniej ładnie - teraz się poprawiałem ;-)
UsuńMniam! Genialny obiad, zaczynam się robić głodna:P
OdpowiedzUsuńI o to chodzi :-)
UsuńBoski obiad! <3
OdpowiedzUsuńWpadaj na porcję ;-)
Usuń