3/04/2016

3/04/2016

Ciasto kukurydziane z orzeszkami ziemnymi i mrożonymi jeżynami



Składniki:
  • 17 dag mąki pszennej
  • 17 dag polenty (kaszki kukurydzianej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag masła 
  • 3-4 łyżki cukru
  • 4 jaja
  • 100ml mleka
  • około 40-50dag mrożonych jeżyn (w sezonie można użyć świeżych)
  • 1 1/2 szklanki orzeszków ziemnych


Zaczynamy.
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę. 

Ucieramy masło, cukier i żółtka do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy  przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, polentę, a także mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy. 
Następnie dodajemy mrożone jeżyny (nie rozmrażamy ich wcześniej, tylko dodajemy zamrożone) oraz szklankę orzeszków ziemnych.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wysypujemy pozostałą 1/2 szklanki orzeszków ziemnych.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 45minut (aż się zrumieni). 


3 komentarze: