Składniki:
- 17 dag mąki pszennej
- 17 dag polenty (kaszki kukurydzianej)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła
- 3-4 łyżki cukru
- 4 jaja
- 100ml mleka
- około 40-50dag mrożonych jeżyn (w sezonie można użyć świeżych)
- 1 1/2 szklanki orzeszków ziemnych
Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy pianę.
Ucieramy masło, cukier i żółtka do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę pszenną, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, polentę, a także mleko. Na koniec dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie mieszamy.
Następnie dodajemy mrożone jeżyny (nie rozmrażamy ich wcześniej, tylko dodajemy zamrożone) oraz szklankę orzeszków ziemnych.
Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu wysypujemy pozostałą 1/2 szklanki orzeszków ziemnych.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez ok. 45minut (aż się zrumieni).
Ale fajne :) Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie ale smak , niestety beznadziejny
OdpowiedzUsuńSylwia Daria, prosimy sprecyzuj swoją opinię...
Usuń