3/09/2016

3/09/2016

Drożdżowe gofry kukurydziane




Składniki:
  • 15 dag mąki pszennej
  • 20 dag mąki kukurydzianej lub polenty (drobnej kaszki kukurydzianej)
  • 150 ml mleka
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 20 dag masła 

Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy pod przykryciem aby wyrosły. 
Do miski wbijamy jajko oraz żółtka, dodajemy cukier i miksujemy około 2-3minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sito, mąkę kukurydzianą (lub polentę) oraz szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i znów miksujemy (teraz na mniejszych obrotach miksera) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego po kawałku masło (powinno być w temperaturze pokojowej) i mieszamy drewnianą łyżką aż masło połączy się z ciastem. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Gdy ciasto ponownie wyrośnie, nakładamy je porcjami do gofrownicy i pieczemy gofry. Podajemy z ulubioną konfiturą (my podaliśmy z konfiturą śliwkową), bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem itp.)




5 komentarzy:

  1. Pycha! Ja na razie slodkiego nie moge, ale jak juz bede mogla, to sobie zrobie takie gofry, a co! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. czzy można zmniejszyc ilosc masla o polowę? i ile wychodzi gofrów okolo z tego przepisu?;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gofrów wyszło nam około 15sztuk. A co do masła - ciężko mi powiedzieć, my robiliśmy z całej kostki, ale myślę, że można spróbować z połowy, (choć nie gwarantuję smaku). Następnym razem, gdy będziemy je robili wypróbuję też z mniejszą ilością masła ;-) pozdrawiamy

      Usuń
  3. Jestem u Was pierwszy raz, ale na pewno będę zaglądać. Bardzo podobają mi się zdjęcia, szczególnie te oryginalne stylizacje. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy serdecznie! I oczywiście zapraszamy jak najczęściej;-)

      Usuń