Składniki:
- 15 dag mąki pszennej
- 20 dag mąki kukurydzianej lub polenty (drobnej kaszki kukurydzianej)
- 150 ml mleka
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 20 dag masła
Wykonanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, odstawiamy pod przykryciem aby wyrosły.
Do miski wbijamy jajko oraz żółtka, dodajemy cukier i miksujemy około 2-3minuty na wysokich obrotach miksera. Następnie do miski wsypujemy mąkę pszenną przesianą przez sito, mąkę kukurydzianą (lub polentę) oraz szczyptę soli. Ponownie miksujemy. Następnie dodajemy wyrośnięte drożdże i znów miksujemy (teraz na mniejszych obrotach miksera) aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie dodajemy do niego po kawałku masło (powinno być w temperaturze pokojowej) i mieszamy drewnianą łyżką aż masło połączy się z ciastem. Ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto ponownie wyrośnie, nakładamy je porcjami do gofrownicy i pieczemy gofry. Podajemy z ulubioną konfiturą (my podaliśmy z konfiturą śliwkową), bitą śmietaną, owocami, cukrem pudrem itp.)
Pycha! Ja na razie slodkiego nie moge, ale jak juz bede mogla, to sobie zrobie takie gofry, a co! :)
OdpowiedzUsuńczzy można zmniejszyc ilosc masla o polowę? i ile wychodzi gofrów okolo z tego przepisu?;)
OdpowiedzUsuńGofrów wyszło nam około 15sztuk. A co do masła - ciężko mi powiedzieć, my robiliśmy z całej kostki, ale myślę, że można spróbować z połowy, (choć nie gwarantuję smaku). Następnym razem, gdy będziemy je robili wypróbuję też z mniejszą ilością masła ;-) pozdrawiamy
UsuńJestem u Was pierwszy raz, ale na pewno będę zaglądać. Bardzo podobają mi się zdjęcia, szczególnie te oryginalne stylizacje. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy serdecznie! I oczywiście zapraszamy jak najczęściej;-)
Usuń