2/26/2016

2/26/2016

Grzanki z ricottą, łososiem i rukolą



Składniki:
  • 1 bagietka
  • 2-3 łyżki ricotty
  • 100g łososia wędzonego
  • garść rukoli
  • 1/2 awokado
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • czarnuszka

Wykonanie:
Bagietkę kroimy na kromki. Patelnię rozgrzewamy na ogniu (suchą, bez dodatku oleju). Układamy na niej kromki bułki. Dociskamy czymś płaskim, np. deską, a następnie obciążamy (np. moździerzem) i podgrzewamy w ten sposób z dwóch stron (po około 2-3minuty).

Zdejmujemy z patelni. Smarujemy ricottą, następnie układamy na niej po kilka gałązek rukoli, plasterek łososia oraz awokado. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wierzch posypujemy czarnuszką.




4 komentarze: