Składniki:
- 1 ciabatta
- 250 wieprzowiny (np polędwiczki lub schabu)
- 100g sera Carre Fromage (lub innego, np. Camemeberta)
- 1/2 awokado
- 1/2 czerwonej papryki
- garść rukoli
- kilka zielonych oliwek
- 1/2 cytryny
- 1 spora czerwona cebula
- 2 łyżki cukru brązowego
- 3-4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, około 2-3 łyżki soku z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu mieszamy ze sobą. W przygotowanej marynacie zanurzamy mięso. Odstawiamy.Cebulę kroimy w grube plastry. Na patelnię wsypujemy cukier brązowy i podgrzewamy aż się rozpuści. Wówczas wkładamy na patelnię plastry z cebuli, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy aż cebula się skarmelizuje i stanie się miękka.
Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy smażymy mięso wieprzowe.
Ciabattę kroimy wzdłuż na pół (można ją wcześniej podgrzać w piekarniku). Na spód kładziemy rukolę, pokrojoną w plasterki paprykę, awokado (skropione sokiem z cytryny), oliwki, karmelizowaną cebulę, pokrojony ser, oraz wieprzowinę. Jogurt mieszamy z ketchupem i polewamy wierzch kanapki (mięso). Przykrywamy górną częścią ciabatty.
To nie jest taka zwykła kanapka,to mistrzostwo świata:)))
OdpowiedzUsuńPrzeglądając blogi na Blog Roku wpadłam na Ciebie! CUDOWNY blog! Piękne zdjęcia i bardzo smakowite przepisy! Będę regularnie zaglądać :).
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo mi miło słysząc takie ciepłe słowa ;-) pozdrawiam serdecznie
Usuń