2/25/2016

2/25/2016

Kanapka z karmelizowaną cebulą, musztardową wieprzowiną i serem Carre Fromage




Składniki:
  • 1 ciabatta
  • 250 wieprzowiny (np polędwiczki lub schabu)
  • 100g sera Carre Fromage (lub innego, np. Camemeberta)
  • 1/2 awokado
  • 1/2 czerwonej papryki
  • garść rukoli
  • kilka zielonych oliwek
  • 1/2 cytryny
  • 1 spora czerwona cebula
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

Wykonanie:
Mięso wieprzowe kroimy na mniejsze kawałki. Miód, musztardę, około 2-3 łyżki soku z cytryny oraz szczyptę soli i pieprzu mieszamy ze sobą. W przygotowanej marynacie zanurzamy mięso. Odstawiamy.Cebulę kroimy w grube plastry. Na patelnię wsypujemy cukier brązowy i podgrzewamy aż się rozpuści. Wówczas wkładamy na patelnię plastry z cebuli, dodajemy ocet balsamiczny i dusimy aż cebula się skarmelizuje i stanie się miękka. 
Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oliwy smażymy mięso wieprzowe.
Ciabattę kroimy wzdłuż na pół  (można ją wcześniej podgrzać w piekarniku). Na spód kładziemy rukolę, pokrojoną w plasterki paprykę, awokado (skropione sokiem z cytryny), oliwki, karmelizowaną cebulę, pokrojony ser, oraz wieprzowinę. Jogurt mieszamy z ketchupem i polewamy  wierzch kanapki (mięso). Przykrywamy górną częścią ciabatty.





3 komentarze:

  1. To nie jest taka zwykła kanapka,to mistrzostwo świata:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Przeglądając blogi na Blog Roku wpadłam na Ciebie! CUDOWNY blog! Piękne zdjęcia i bardzo smakowite przepisy! Będę regularnie zaglądać :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, bardzo mi miło słysząc takie ciepłe słowa ;-) pozdrawiam serdecznie

      Usuń