Składniki:
- 1/3 chleba żytnio-pszennego ze słonecznikiem (tu znajdziesz przepis) lub innego, ulubionego pieczywa
- 15 dag twarogu półtłustego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki miodu płynnego (jeśli ma zbyt gęstą konsystencję wystarczy ogrzać go na parze)
- 1 duża gruszka
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
Wykonanie:
Twaróg wkładamy do miseczki, dodajemy jogurt i całość mieszamy mieszamy. Gruszkę dokładnie myjemy, kroimy w plasterki.
Chleb kroimy na kromki. Masło rozpuszczamy na patelni i podsmażamy na nim z dwóch stron kromki pieczywa (bądź opiekamy je w opiekaczu). Kroimy na trójkąty.
Na grzanki wykładamy łyżkę masy serowej, a także po plasterku gruszki. Wierzch polewamy strużkami miodu oraz posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
O tak, moje smaki! :)
OdpowiedzUsuń