Składniki:
- 1 bagietka
- 2-3 łyżki ricotty
- 100g łososia wędzonego
- garść rukoli
- 1/2 awokado
- 1/2 cytryny
- sól, pieprz
- czarnuszka
Wykonanie:
Bagietkę kroimy na kromki. Patelnię rozgrzewamy na ogniu (suchą, bez dodatku oleju). Układamy na niej kromki bułki. Dociskamy czymś płaskim, np. deską, a następnie obciążamy (np. moździerzem) i podgrzewamy w ten sposób z dwóch stron (po około 2-3minuty).
Zdejmujemy z patelni. Smarujemy ricottą, następnie układamy na niej po kilka gałązek rukoli, plasterek łososia oraz awokado. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wierzch posypujemy czarnuszką.
Na imprezę idealne!
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńTwoje zdjecia sa cudowne! Jaki to aparat i obiektyw? Gratuluje umiejetnosci :)
OdpowiedzUsuńo! ciekawy sposób na przygotowanie grzanek :) Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń