2/27/2016

2/27/2016

Placki kukurydziane z farszem z czerwonej soczewicy (bezglutenowe i bezmięsne)

Składniki:

Na placki:

  • 2 szklanki kaszki kukurydzianej/polenty (można zastąpić też mąką kukurydzianą)
  • ok. 1 szklanka mleka
  • ok. 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu 
Na farsz:

  • 1 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1 papryczka chilli
  • sól, opcjonalnie pieprz
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii

Wykonanie:
Przygotowujemy ciasto na placki. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajo, dodajemy oliwę, sól, pieprz, a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną (ciasto powinno mieć konsystencję nieco gęstszą niż na naleśniki). Smażymy placki (najlepiej na suchej patelni, lub na znikomej ilości oleju) na złoty kolor, z dwóch stron. Placki powinny mieć taką wielkość abyśmy mogli je złożyć na pół.

Cebulę i czosnek  obieramy i bardzo drobno siekamy. Podsmażamy na patelni aż się zeszklą. Wówczas dodajemy do nich pokrojoną drobno papryczkę chilli, oraz opłukaną na sicie soczewicę (czerwonej soczewicy nie musimy uprzednio moczyć). Smażymy 2-3 minuty, a następnie wlewamy passatę pomidorową, oraz około 1 szklankę wrzącej wody. Dorzucamy także listki laurowe, oraz bazylię. Wszystko mieszamy, przykrywamy i dusimy aż soczewica zmięknie (co jakiś czas dolewamy po trosze wody, jeśli soczewicą wchłonie tą z patelni). Pod koniec gotowania doprawiamy solą, oraz ewentualnie szczyptą cukru (aby przełamać kwaśny smak pomidorów). Gdy soczewica będzie już miękka, zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarellę. Mieszamy, a następnie, tak przygotowanym farszem nadziewamy placki (smarujemy je farszem, a następnie składamy na pół).
Podajemy na ciepło wraz z sosem czosnkowym, świeżą sałatą itp.



4 komentarze:

  1. Bardzo smakują mi placki z polenty, a z takim farszem to musi być coś wspaniałego! A jakie klimatyczne zdjęcie... ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowite placki i bez mięsa, czyli idealnie pode mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy placki nie robią się twarde i nie łamią się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twarde nam się nie zrobiły, ale faktycznie nie są tak elastyczne jak np. tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. Potrafią się złamać np. przy składaniu (zwłaszcza jeśli usmażymy je dość grube). Pozdrawiamy.

      Usuń