12/04/2015

12/04/2015

Naleśniki kukurydziane (bezglutenowe) z mięsem mielonym, szpiankiem i fetą



Skład.

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki kukurydzianej
  • ok. 1 1/2 szklanka mleka
  • ok. 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli i pieprzu

Na farsz:
  • 400g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200ml passaty pomidorowej
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka zielonych oliwek
  • 50g sera feta
  • około 20 dag szpinaku (może być mrożony)
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól, opcjonalnie pieprz

Wykonanie:

Przygotowujemy ciasto na naleśniki. Mąkę wsypujemy do miski, wbijamy jajo, dodajemy oliwę, sól, pieprz, a także mieszając naprzemiennie mleko i wodę gazowaną. Smażymy naleśniki (najlepiej na suchej patelni, lub na znikomej ilości oleju) na złoty kolor, z dwóch stron.

Uwaga: Ciasto powinno być dość gęste (gęstsze niż na tradycyjne naleśniki) - powinny nam wyjść bowiem grubsze placki - coś na kształt tortilli. 
Cebulę i czosnek obieramy i bardzo drobno siekamy. Podsmażamy na patelni aż się zeszklą. Wówczas dodajemy do nich mięso. Smażymy co jakiś czas mieszając aż mięso nabierze brązowego koloru. Wówczas mięso doprawiamy solą i na patelnię wlewamy passatę pomidorową. Całość dusimy do momentu aż mięso stanie się miękkie.  

W rondelku lub na drugiej patelni podsmażamy szpinak wraz z obfitą szczyptą soli i pokruszoną papryczką chilli. Podsmażamy do miękkości. Na koniec wrzucamy pokrojone dowolnie oliwki i podsmażamy jeszcze chwilę, aby oliwki lekko się podrumieniły. 

Tak przygotowany szpinak dodajemy do miękkiego mięsa. Całość mieszamy,dodajemy pokrojony w kosteczkę ser feta.  Opcjonalnie do smaku możemy dodać kilka  kropel soku z limonki.
Przygotowanym farszem nadziewamy naleśniki. Sugerujemy nie zwijać ich jak tradycyjne naleśniki - najlepiej tuż przed podaniem nałożyć na poszczególne z nich farsz. Możemy podawać z sosem z jogurtu naturalnego wymieszanego z kilkoma kroplami sosu chilli.


4 komentarze:

  1. Ale zjadłabym takie dobre rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. I jeszcze do tego moje ukochane oliwki... :) Nie pozostaje nic innego jak zrobic i zajadac :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobry pomysł z mąką kukurydzianą,muszę podpatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń