11/26/2015

11/26/2015

Domowe bułki pszenne z oliwkami





Skład
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • niepełna łyżka cukru trzcinowego
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 280 ml wody
  • około 10-15 zielonych oliwek 

Wykonanie:
Drożdże kruszymy, dodajemy do nich cukier. Mieszamy. Kiedy się rozpuszczą dodajemy do nich wodę, olej i sól. Stopniowo wsypując mąkę, zagniatamy ciasto - początkowo będzie się bardzo kleiło do rąk. Kiedy będzie gładkie i zacznie odstawać od rąk i miski, dodajemy do niego pokrojone oliwki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy, aby podrosło (na około godzinę).


Z wyrośniętego ciasta formujemy bułeczki, wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy do ponownego wyrastania (przykryte ściereczką) - na około 20minut.

Piekarnik nagrzewamy do  200C i pieczemy w w tej temp. bułeczki przez około 20minut (do zrumienienia).






5 komentarzy: