12/21/2015

12/21/2015

Krokiety z kapustą i grzybami




Skład.   Ciasto: 
  • 50 dag mąki pszennej
  • ok. 400ml wody gazowanej
  • ok. 600ml mleka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
Nadzienie z kapusty:

  • 1kg kapusty kwaszonej
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • sól, pieprz do smaku
  
Wykonanie:
Rozrabiamy ciasto na naleśniki. Przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, oliwę, pieprz, sól i po połowie wody i mleka. Mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy pozostałe mleko i wodę a następnie smażymy naleśniki na małej ilości oleju.

Suszone grzyby dzień wcześniej moczymy, a następnie gotujemy do miękkości.
Kiszoną kapustę dobrze płuczemy w wodzie i gotujemy do miękkości dodając przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu).
Następnie odcedzamy, dobrze odciskamy i kroimy na drobne kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Obsmażamy na oleju słonecznikowym. następnie dodajemy do niej kapustę oraz pokrojone drobno grzyby. Dusimy wszystko około 30 minut, stale mieszając i dobrze doprawiając solą, pieprzem i ewentualnie papryczką chilli.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości. Zwijamy w kopertę a następnie w krokiety. Przed podaniem obsmażamy z dwóch stron na patelni. 


Podajemy z barszczem czerwonym, przepis znajdziecie np. TUTAJ

 

2 komentarze: