Skład.
- 8 jajek
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu (opcjonalnie)
- 3 łyżki kakao
- 500ml śmietany kremówki 30 lub 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- około 5-6 ciasteczek Oreo
- około 1/2 szklanki orzeszków w czekoladzie typu M&M's
- 2 laski choinkowe
- 1 tabliczka czekolady deserowej
Zaczynamy.
Białka
oddzielamy od żółtek. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia,
odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, po czym dodajemy
do nich żółtka z proszkiem do pieczenia (powinny w tym czasie trochę
podrosnąć). Mieszamy. Dodajemy przesianą przez sito mąkę i kakao, a
także opcjonalnie ocet. Całość dokładnie mieszamy rózgą (nie
miksujemy!). Wylewamy do tortownicy i pieczemy w temp. 180C przez około
45minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy. Zimny biszkopt kroimy na trzy
części.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce i polewamy nią wierzch ciasta (nie powinna być gorąca - płynna, ale lekko przestudzona). Na wierzch wysypujemy orzeszki w czekoladzie i dekorujemy "lizakowymi" laskami choinkowymi.
Imponujący tort!
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
UsuńWitam, chciałam poinformować, że ten blog nominowałam do nagrody Liebster. Serdecznie zapraszam do zabawy ! Kuchnia Paulettes.
OdpowiedzUsuńPS. Świetny blog ! Piękne zdjęcia, pełne uroku :) Pozdrawiam.
Bardzo nam miło, dziękujemy za miłe słowa i nominację :-)
UsuńWspaniały tort :)
OdpowiedzUsuń