12/23/2015

12/23/2015

Bakaliowe babeczki na Boże Narodzenie




 Skład
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
  • 2 czekolady deserowe
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy. Do wyrobionego ciasta dodajemy rodzynki (sparzone) oraz pokrojone orzechy. Ponownie wyrabiamy ciasto, podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Z wyrośniętego ciasta formujemy odrywamy kawałki i układamy je w foremce do babeczek. Pieczemy w temp. 180C przez około 25minut (aż nabiorą złotego koloru). Po wyjęciu z piekarnika polewamy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.





7 komentarzy:

  1. I ta polewa na wierzchu...pysznie wyglądają<3

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam babki! Te wyglądają ślicznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne! Ta czekolada kusi ;)
    Wesołych Świąt!
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne malenstwa :) Spokojnych i radosnych Swiat Bozego Narodzenia!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne babeczki, uwielbiam takie malutkie :) Nie wiem czemu, ale kojarzą mi się z Wielkanocą ;)

    OdpowiedzUsuń