12/25/2015

12/25/2015

Cynamonowo-migdałowe rollsy na Boże Narodzenie




Skład
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • 1/3 kostki masła
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 tabliczka białej czekolady i 1/2 szklanki płatków migdałowych do dekoracji
Wykonanie:
Drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki  mieszamy z 1/4 szklanki ciepłego mleka, odstawiamy pod przykryciem, aby zaczyn wyrósł.
Jajko mieszamy trzepaczką z pozostałym mlekiem (lekko ciepłym), pozostałym cukrem i roztopionym masłem. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy masę  jajeczną i całość dobrze wyrabiamy. Podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

1/ kostki masła rozpuszczamy w garnuszku. Dodajemy do niego cynamon i cukier trzcinowy, mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na placek. Smarujemy masłem z cynamonem i cukrem. Zwijamy w rulon, a następnie tniemy ostrym nożem na plasterki szerokości około 3cm. Układamy na blasze (my użyliśmy formy do pieczenia muffinek) Pieczemy w temp. 180C przez około 25minut (aż nabiorą złotego koloru). Po wyjęciu z piekarnika polewamy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą i posypujemy prażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

















6 komentarzy: