12/30/2015

12/30/2015

Orkiszowe rogaliki z dżemem




Skład
  • 30 dag mąki orkiszowej
  • 20 dag mąki pszennej
  • 25 dag margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 dag drożdży
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jajka
  • 2 cukry waniliowe
  • szczypta soli
  • ulubiony dżem do nadziewania (lub marmolada)

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku. Z tak przygotowanych drożdży i wszystkich pozostałych składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki wałkujemy placki grubości około 3mm i dzielimy je na 6 części (trójkątów), które dodatkowo nacinamy na brzegu aby łatwiej było nam formować rogaliki i aby nadzienie nie wypłynęło. Smarujemy obficie dżemem i zawijamy rogaliki.

Uformowane rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 minut w temp. 200C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 




3 komentarze:

  1. Jakie pyszne rogaliki, śliczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. obowiązkowa pozycja dla każdego łasucha! właściwie nie mam żadnego, o zgrozo, żadnego pomysłu na sylwestrowe słodkości. Chyba, że pożyczę przepis. Myślę, że się nie pogniewasz? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po to się tu znalazł ;-) smacznego i.... udanej sylwestrowej zabawy :-)

      Usuń