Skład
- 30 dag mąki orkiszowej
- 20 dag mąki pszennej
- 25 dag margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 dag drożdży
- 5 łyżek mleka
- 2 jajka
- 2 cukry waniliowe
- szczypta soli
- ulubiony dżem do nadziewania (lub marmolada)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku. Z tak przygotowanych drożdży i
wszystkich pozostałych składników zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto
owijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki na około 2-3 godziny. Po tym
czasie wyjmujemy z lodówki wałkujemy placki grubości około 3mm i
dzielimy je na 6 części (trójkątów), które dodatkowo nacinamy na brzegu
aby łatwiej było nam formować rogaliki i aby nadzienie nie wypłynęło.
Smarujemy obficie dżemem i zawijamy rogaliki.
Jakie pyszne rogaliki, śliczne :)
OdpowiedzUsuńobowiązkowa pozycja dla każdego łasucha! właściwie nie mam żadnego, o zgrozo, żadnego pomysłu na sylwestrowe słodkości. Chyba, że pożyczę przepis. Myślę, że się nie pogniewasz? ;)
OdpowiedzUsuńPo to się tu znalazł ;-) smacznego i.... udanej sylwestrowej zabawy :-)
Usuń