Skład
Na ciasto:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 niepełna szklanka oleju
- 1 niepełna szklanka mleka
- 1 niepełna szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na polewę:
- 1/2 kostki masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki kakao
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
- około 15 dag wiórków kokosowych
Wykonanie:
Całe jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Wówczas zmniejszamy obroty miksera i powoli, stopniowo dodajemy do jajek olej, mleko a następnie mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy ciasto i pieczemy ok 25-30 min, w temp. 190C (przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już suche). Studzimy a następnie kroimy ciasto na kwadraty.
Przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy cukier puder, miód i kakao, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny - podgrzewamy, ale nie gotujemy. W gorącej masie maczamy kostki ciasta, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
Pięknie wyglądają, już od dawna chciałam je zrobić;))
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku;))
Dziękujemy i... wzajemnie ;-)
UsuńWspaniała kostka, tylko ją jeść :)
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego Roku!
Oooooo... Bardzo lubie, a nie jadlam wieki cale!
OdpowiedzUsuńPrezentuja sie apetycznie!
:)
Szczęśliwego Nowego Roku!
Ile tej mąki?
OdpowiedzUsuń1 niepełna szklanka - dokładnie taka sama ilość jak cukru, oleju czy mleka
Usuń