12/31/2015

12/31/2015

Lamingtony - australijska kostka kokosowa



Skład

Na ciasto:
  • 3 jajka 
  •  1/2 szklanki cukru
  •  1 niepełna szklanka oleju 
  •  1 niepełna szklanka mleka 
  •  1 niepełna szklanka mąki  
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na polewę:
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • około 15 dag wiórków kokosowych

Wykonanie: 
Całe jajka ubijamy z cukrem aż będą puszyste. Wówczas zmniejszamy obroty miksera i powoli, stopniowo dodajemy do jajek olej, mleko a następnie mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy ciasto i pieczemy ok 25-30 min, w temp. 190C (przed wyjęciem najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest już suche). Studzimy a następnie kroimy ciasto na kwadraty.

Przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, następnie dodajemy cukier puder, miód i kakao, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy jogurt naturalny - podgrzewamy, ale nie gotujemy. W gorącej masie maczamy kostki ciasta, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych.



6 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają, już od dawna chciałam je zrobić;))
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała kostka, tylko ją jeść :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooooo... Bardzo lubie, a nie jadlam wieki cale!
    Prezentuja sie apetycznie!
    :)
    Szczęśliwego Nowego Roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. 1 niepełna szklanka - dokładnie taka sama ilość jak cukru, oleju czy mleka

      Usuń