Skład (na około 4-5 porcji)
- 1 opakowanie chińskiego makaronu Chow Mein
- 50 dag łopatki piersi z kurczaka
- 4 marchewki
- 20 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej)
- 20 dag pieczarek
- 1 nieduża cukinia
- mała puszka kiełków fasoli Mung
- 1 brokuł
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 mała papryczka chilli
- około 1/4 szklanki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Marchewkę obieramy i wraz z brokułem (którego uprzednio dzielimy na różyczki) oraz zieloną fasolką szparagową gotujemy, np. na parze - warzywa powinny zachować "chrupką" konsystencję. Po ugotowaniu marchewkę kroimy w słupki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni (najlepiej użyć wok) aż się zeszklą. Wówczas dodajemy do nich pokrojonego na kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem i całość podsmażamy aż mięso lekko się podrumieni. Wtedy na patelnię dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię. Podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda z pieczarek odparuje.
Wówczas na patelnię wsypujemy marchewkę, zieloną fasolkę szparagową, kiełki fasoli Mung z puszki i brokuła. Dodajemy pokruszoną papryczkę chilli, a także przekładamy opakowanie makaronu. Dolewamy około 1 szklankę wrzątku, sos sojowy, ocet ryżowy i pod przykryciem nadal podsmażamy. Od czasu do czasu mieszamy, gdy makaron wchłonie całą wodę i stanie się miękki - danie jest gotowe. Możemy je dodatkowo posypać czarnuszką, sezamem, udekorować listkami świeżej kolendry.
Wspaniały makaron :)
OdpowiedzUsuńRobię często coś podobnego i polecam śmiało. Ogólnie tego nie da się zepsuć :)
OdpowiedzUsuń