1/30/2015

1/30/2015

Makaron z patelni z wieprzowiną i warzywami



Skład (na około 4-5 porcji)
  • 1 opakowanie chińskiego makaronu Chow Mein
  • 50 dag łopatki piersi z kurczaka
  • 4 marchewki
  • 20 dag zielonej fasolki szparagowej (my użyliśmy mrożonej)
  • 20 dag pieczarek
  • 1 nieduża cukinia 
  • mała puszka kiełków fasoli Mung
  • 1 brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 mała papryczka chilli
  • około 1/4 szklanki  sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Marchewkę obieramy i wraz z brokułem (którego uprzednio dzielimy na różyczki) oraz zieloną fasolką szparagową gotujemy, np. na parze - warzywa powinny zachować "chrupką" konsystencję. Po ugotowaniu marchewkę kroimy w słupki.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na patelni (najlepiej użyć wok) aż się zeszklą. Wówczas dodajemy do nich pokrojonego na kawałki kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem i całość podsmażamy aż mięso lekko się podrumieni. Wtedy na patelnię dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i cukinię. Podsmażamy od czasu do czasu mieszając, aż cała woda z pieczarek odparuje. 

Wówczas na patelnię wsypujemy marchewkę, zieloną fasolkę szparagową, kiełki fasoli Mung z puszki i brokuła. Dodajemy pokruszoną papryczkę chilli, a także przekładamy opakowanie makaronu.  Dolewamy około 1 szklankę wrzątku, sos sojowy, ocet ryżowy i pod przykryciem nadal podsmażamy. Od czasu do czasu mieszamy, gdy makaron wchłonie całą wodę i stanie się miękki - danie jest gotowe. Możemy je dodatkowo posypać czarnuszką, sezamem, udekorować listkami świeżej kolendry.
 


2 komentarze: