1/31/2015

1/31/2015

Zupa fasolowa z indykiem





Skład.
  • 30 dag fasoli
  • 50 dag filetu z indyka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 2 pory
  • kawałek selera
  • 2 pietruszki
  • 1/2 papryczki chilli
  • pęczek natki pietruszki
  • ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
  • 100ml śmietany 18%


Zaczynamy.
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc (wody powinno być znacznie ponad poziom fasoli ponieważ ta wchłonie ją).
Fasolę wraz z wodą, w której się moczyła wkładamy do garnka (wody powinno być ok. 1,5l jeżeli jest mniej dolewamy wody). Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty i gotujemy przez około 40minut. Fasola powinna być ale dente.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Filet z indyka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem i dodajemy na patelnię wraz z cebulą. Podsmażamy aż mięso z wierzchu podsmaży się. Wówczas wszystko przekładamy do garnka z gotującą się fasolą.
Dodajemy także obrane i przekrojone na pół bądź kilka części marchewki, pietruszki, selera, pora. Całość przykrywamy i gotujemy przez kolejne ok. 40minut, tak aby warzywa, mięso, a także fasola zmiękły. 
Po tym czasie wyjmujemy pietruszkę, selera, pory a marchewkę zostawiamy. Wrzucamy do garnka bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy także śmietanę (najpierw rozprowadzamy ją w kubeczku kilkoma łyżkami zupy, a następnie przelewamy do garnka cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. 



1 komentarz:

  1. U mnie biała fasola to zazwyczaj w postaci fasolki po bretońsku... Ale ta wersja bardzo mi się spodobała :)

    OdpowiedzUsuń