Skład.
- 30 dag fasoli
- 50 dag filetu z indyka
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- 2 pory
- kawałek selera
- 2 pietruszki
- 1/2 papryczki chilli
- pęczek natki pietruszki
- ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- 100ml śmietany 18%
Zaczynamy.
Fasolę płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc (wody powinno być znacznie ponad poziom fasoli ponieważ ta wchłonie ją).
Fasolę wraz z wodą, w której się moczyła wkładamy do garnka (wody powinno być ok. 1,5l jeżeli jest mniej dolewamy wody). Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i pieprz ziarnisty i gotujemy przez około 40minut. Fasola powinna być ale dente.
Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Filet z indyka kroimy na kawałki, posypujemy solą i pieprzem i dodajemy na patelnię wraz z cebulą. Podsmażamy aż mięso z wierzchu podsmaży się. Wówczas wszystko przekładamy do garnka z gotującą się fasolą.
Dodajemy także obrane i przekrojone na pół bądź kilka części marchewki, pietruszki, selera, pora. Całość przykrywamy i gotujemy przez kolejne ok. 40minut, tak aby warzywa, mięso, a także fasola zmiękły.
Po tym czasie wyjmujemy pietruszkę, selera, pory a marchewkę zostawiamy. Wrzucamy do garnka bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy także śmietanę (najpierw rozprowadzamy ją w kubeczku kilkoma łyżkami zupy, a następnie przelewamy do garnka cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
U mnie biała fasola to zazwyczaj w postaci fasolki po bretońsku... Ale ta wersja bardzo mi się spodobała :)
OdpowiedzUsuń