Skład
- 6-8 udek z kurczaka
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 suszona papryczka chilli
- 3 plasterki świeżego imbiru
- skórka otarta z limonki
- kilka gałązek świeżej kolendry
- kilka ziemniaków - w miarę podobnej wielkości
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- rukola do ozdoby
Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy sos sojowy, sok z limonki i skórkę z niej otartą, miód, przetarty na tarce czosnek i imbir, siekaną papryczkę chilli i kolendrę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka, układamy je w misce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na parę godzin aby się zamarynowały (min. 1,5h).
Ziemniaki porządnie myjemy (nie obieramy ze skórki). Następnie bardzo cienko nacinamy je (uważając, abyśmy nie przecięli ich do końca - najlepiej w tym celu użyć drewnianej łyżki: kładziemy ziemniak na drewnianej łyżce i nacinamy go -łyżka zatrzyma nam nóż w odpowiednim miejscu). Następnie smarujemy je za pomocą pędzelka oliwą, doprawiamy pieprzem.
W naczyniu żaroodpornym układamy zamarynowane udka (wlewamy także pozostałą marynatę) i układamy ziemniaki. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 40minut.
Mniej więcej po tym czasie wyjmujemy brytfankę z piekarnika, przed podaniem ziemniaki doprawiamy solą, na wierzchu rozkładamy także pojedyncze listki rukoli. Podajemy z ulubioną surówką.
Ładnie, ładnie! A jak smacznie :3
OdpowiedzUsuńCudowne udka i te ziemniaki, rewelacja :)
OdpowiedzUsuń