10/19/2015

10/19/2015

Pieczone udka z kurczaka i nacinane ziemniaki Hasselback



Skład
  • 6-8 udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • 1 suszona papryczka chilli
  • 3 plasterki świeżego imbiru
  • skórka otarta z limonki
  • kilka gałązek świeżej kolendry
  • kilka ziemniaków - w miarę podobnej wielkości
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól
  • rukola do ozdoby

Wykonanie:
Przygotowujemy marynatę: do miseczki wlewamy sos sojowy, sok z limonki i skórkę z niej otartą, miód, przetarty na tarce czosnek i imbir, siekaną papryczkę chilli i kolendrę i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy udka, układamy je w misce, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na parę godzin aby się zamarynowały (min. 1,5h).

Ziemniaki porządnie myjemy (nie obieramy ze skórki). Następnie bardzo cienko nacinamy je (uważając, abyśmy nie przecięli ich do końca - najlepiej w tym celu użyć drewnianej łyżki: kładziemy ziemniak na drewnianej łyżce i nacinamy go -łyżka zatrzyma nam nóż w odpowiednim miejscu). Następnie smarujemy je za pomocą pędzelka oliwą, doprawiamy pieprzem.

W naczyniu żaroodpornym układamy zamarynowane udka (wlewamy także pozostałą marynatę) i układamy ziemniaki. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy około 40minut.

Mniej więcej po tym czasie wyjmujemy brytfankę z piekarnika, przed podaniem ziemniaki doprawiamy solą, na wierzchu rozkładamy także pojedyncze listki rukoli. Podajemy z ulubioną surówką.

2 komentarze: