Skład
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- opakowanie świeżych malin (około 40dag)
- opakowanie budyniu waniliowego
- 400ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 200ml śmietany 30%
Zaczynamy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w niej wgłębienie, do
którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder, a także szczyptę soli. Następnie dodajemy
kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i
pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie
zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 2 godziny.
Budyń gotujemy na mleku wraz z cukrem (chyba że jest już słodzony). Studzimy aż będzie całkowicie zimny (najlepiej gdy lekko przestygnie wstawić go do lodówki).
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim foremki wysmarowane masłem i posypane mąką. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200C na około 15minut. Wyjmujemy i studzimy aż do całkowitego ostygnięcia.
Wówczas śmietankę 30% ubijamy na sztywno. Następnie miksujemy ją z zimnym budyniem. Tak powstały krem nakładamy do ostudzonych "koszyczków" z ciasta. Na wierzchu układamy świeże maliny.
Uwielbiam takie babeczki. Są pyszne i delikatne. A zdjęcia są absolutnie fantastyczne. Aż chce się oglądać, oglądać i oglądać :) No i jeść :P
OdpowiedzUsuńDziękujemy :-)
Usuńale kusząco wyglądają :)
OdpowiedzUsuńCudowne :) Mogłyby do mnie wpaść;)
OdpowiedzUsuńCiasto juz sie chłodni w lodowce....zobaczymy czy wyjda tak apetyczna na jakie wyglądają ;-)
OdpowiedzUsuńI jak, i jak? wyszły :-)?
Usuń