Skład
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1 szklanka semoliny
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kostka masła
- 1 jajko
- 1l jabłek przesmażonych z cukrem i cynamonem
Mąkę i semolinę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w nich wgłębienie, do
którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy
kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i
pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie
zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.
Po
tym czasie ciasto wałkujemy (około 1/3 część odkładamy na bok) i wykładamy nim
dno foremki wysmarowanej masłem. W kilku miejscach nakłuwamy je
widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10-15minut - aż zacznie się lekko podrumieniać. Wówczas wykładamy na nie jabłka (jeśli nie macie gotowych
jabłek, należy przesmażyć ze sobą ok. 1 1/2kg jabłek + 5 łyżek cukru
brązowego + 2 łyżeczki cynamonu).
Wałkujemy odłożone wcześniej ciasto i powstałym cienkim plackiem nakrywamy wierzch ciasta. Na środku robimy przecięcie. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 40minut (180C). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Wałkujemy odłożone wcześniej ciasto i powstałym cienkim plackiem nakrywamy wierzch ciasta. Na środku robimy przecięcie. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 40minut (180C). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
coś pysznego, na deser jak znalazł!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda ;) Przypomina mi szarlotkę jedzoną w schronisku w górach ;)
OdpowiedzUsuńJest pysznie! Jest tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńIdealna! :)
OdpowiedzUsuńMmm cudna szarlotka :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciasto! czy semolinę mogę zastąpić mąką krupczatką lub kaszą manną?
OdpowiedzUsuńMąką krupczatką na pewno tak, z kaszą manną nigdy nie próbowaliśmy, więc ciężko mi powiedzieć...
Usuń