10/17/2015

10/17/2015

Szarlotka z semoliny i mąki kukurydzianej



Skład
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1 szklanka semoliny
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka masła
  • 1 jajko  
  • 1l jabłek przesmażonych z cukrem i cynamonem
Wykonanie:

Mąkę i semolinę mieszamy z proszkiem do pieczenia, robimy w nich wgłębienie, do którego wbijamy jajko i wsypujemy cukier puder. Następnie dodajemy kostkę masła (dobrze schłodzoną), którą siekamy nożem wraz z mąką i pozostałymi składnikami aż powstaną "grudki" ciasta. Wówczas energicznie zagniatamy ciasto i wkładamy je do lodówki na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto wałkujemy (około 1/3 część odkładamy na bok) i wykładamy nim dno foremki wysmarowanej masłem. W kilku miejscach nakłuwamy je widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i zapiekamy około 10-15minut - aż zacznie się lekko podrumieniać. Wówczas wykładamy na nie jabłka (jeśli nie macie gotowych jabłek, należy przesmażyć ze sobą ok. 1 1/2kg jabłek + 5 łyżek cukru brązowego + 2 łyżeczki cynamonu).
Wałkujemy odłożone wcześniej ciasto i powstałym cienkim plackiem nakrywamy wierzch ciasta. Na środku robimy przecięcie. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez około 40minut (180C). Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

7 komentarzy:

  1. coś pysznego, na deser jak znalazł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda ;) Przypomina mi szarlotkę jedzoną w schronisku w górach ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe ciasto! czy semolinę mogę zastąpić mąką krupczatką lub kaszą manną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąką krupczatką na pewno tak, z kaszą manną nigdy nie próbowaliśmy, więc ciężko mi powiedzieć...

      Usuń